2012. március 23., péntek

A líbiai háború visszhangja elérte Bamakót

A Maliban végrehajtott katonai államcsíny az ország északi részén tapasztalható destabilizáció közvetlen következménye lett. Ott a kormánycsapatok visszavonulnak, a tuareg felkelők előrenyomulásának engedve. Szakértők szerint a felkelők sikerének oka az, hogy a közelmúltban Maliba rengeteg tuareg törzs érkezett, amelyek korábban Moammer Kadhafi oldalán harcoltak.
A líbiai háború az ország határvonala körül destabilizációt provokált ki, és ez a hullám most elérte Malit is. A helyzetet még inkább kiélezi az a tény, hogy a konfliktusba extrémisták avatkoztak be az „Al-Kaida az Iszlám Maghrebban” csoportból. Líbiában a csoport szemben állt Kadhafi szövetségeseivel, a tuaregekkel, Maliban viszont az iszlámista harcosok támogatják a tuareg felkelőket.
A nevezett csoport beavatkozása miatt vált az észak-mali szembenállás oly érzékennyé és lényegében politikai tekintetben megoldhatatlanná – vélik a szakértők.
Jevgenyij Jermolajev szemleíró mondja:
„Már a múlt év elején, amikor beindult a Kadhafi-rezsim elleni fellépés, figyelmeztetések hangzottak el arról, hogy az úgynevezett felkelők soraiban az al-Kaida tagjai is találhatók. Ezt nemcsak maga Kadhafi mondta, hanem amerikai katonák és felderítők is. Azonban a nyugati politikusokat és Öböl-beli szövetségeseiket ez nem hozta zavarba. Most már számos tény került nyilvánosságra arról, hogy a NATO-légierő fedezéke alatt az al-Kaida meghódította a területet.”
Arról, hogy az „Al-Kaida az Iszlám Maghrebban” az év elején már aktivizálódott Mali északi részén, az ország hírszerző szolgálatai már többször jelentést tettek. Adataik szerint, az extrémista szervezet vezetősége jelenleg Líbia területén székel, az al-Kaida azt felvonuló területnek tekinti. Azonban ez nem izgatja sem a franciákat, sem az amerikaiakat, márpedig ezek nagy aktivitást fejtenek ki Maliban és természetesen az „új Líbiában”. A rendkívül szegény országok közé sorolt Malinak önmagának kell megoldania problémáit. A mai bamakói események a fejlemények logikus eredményét jelentik.
Andrej Grozin politológus folytatja a témát.
„Líbia veszélyforrássá válik nemcsak szomszédjai, hanem távoli országok számára is. Afganisztán észak-afrikai változatává transzformálódik. Területét fegyveres bandák ellenőrzik, ezeknek jelentős részét az al-Kaida vagy hasonló struktúrák ellenőrzik. A banditák átszivárognak más országokba. De bárhol is jelenjenek meg, a konfliktusok és instabilitás magját hintik. Az európaiakat és amerikaiakat ez nem érdekli – aktívan folyik a líbiai természeti kincsek kiaknázása, azok pedig, akik a közelmúltban a líbiai kampányban szövetségeseik voltak, Afrika széles területeit aknázzák ki.”
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése