2012. április 1., vasárnap

Ukrajna megállapodást írt alá az EU-val

Ukrajna egy 160 oldalas megállapodást írt alá az EU képviseletével. A megállapodás értelmében ezek után könnyebb lesz vízumot kapni, és gyorsabbak lesznek a befektetési lehetőségek. A teljes megállapodási anyag 1500 oldal volt, de ebből 160 oldal került kétoldalú elfogadásra. Az üggyel kapcsolatban azonban nagy a csend az ukrán médiában.
Az ügyhöz Oroszország még nem szólt hozzá, de biztosan nem hagyja majd szó nélkül. Ez a médiacsend alapvetően azért van, mert Ukrajna rendkívül kiélezett bel- és külpolitikai helyzetben van. Ütközőponttá vált kelet és nyugat között. Az a szerep, hogy közvetítő lesz a két térfél között, átesett a ló túlsó oldalára. Most már sokkal inkább egy ütközőzónára kezd hasonlítani. Tavalyi beszédében (erről akkor írtunk) Medvegyev elnök félreérthetetlen kijelentést tett, miszerint nincs kétkulacsos politika. Vagy itt van valaki, vagy ott.
Ez a beszéd több szempontból is igen fontos volt, és Fehéroroszország (amelynek akkor kifejezetten szólt) meg is értette. Ukrajna még nem fogta fel teljesen. Medvegyev ezzel ugyanis egyértelműen a világ tudtára adta, nincs gazdasági határtalanság a világban, a globalista gazdaság felett áll egy kemény politikai törekvés, amely egy időben eltűnni látszott, de most már újra kezd kialakulni. Van kelet és nyugat, a kettő között pedig újra egymásnak feszülnek az ellentétek, most az ideológiai helyett sokkal inkább erkölcsi és faji alapokon. Gazdaságilag még nem annyira érvényesül (rengeteg a keresztbe-kasul befektetés) de ez is tisztulni fog idővel, ha keresztbe nem húzza a lassú tisztulást egy háború.
Ukrajna belpolitikailag is instabil ország, ugyanis az ukránok Ukrajnán belül éppen csak a többséget alkotják. Rengeteg a különböző náció, és így érthető, hogy többek között a magyar autonómia törekvések ellen is határozottan igyekeznek fellépni, mivel ha nekünk megadják, az oroszok is azonnal követelni fogják, márpedig ők majdnem 20 százaléka a lakosságnak (valójában sokkal magasabb, mert ez ukrán számítási arány). Így hát érthető, hogy nagy a csend. Ugyanis Ukrajna számára egyáltalán nem mindegy, hogy Moszkva mit szól a dolgaikhoz. Ukrajna fontos beszállítója Oroszországnak, aminek az elvesztése rendkívül érzékenyen érintené a gazdaságot, valamint hatalmas mennyiségű nyersanyagot vásárol onnan, aminek az ára szintén nem mindegy. Kijev ugyan igyekszik megkerülni az orosz nyersanyagot, de az egyre inkább hiánycikk a világban, ez tehát csak próbálkozás marad.
Ukrajna még próbál a mérleghinta tetején maradni, de erre egyre kevesebb a reménye. Így hát húz egy kicsit ide, húz egy kicsit oda. Azzal azonban tökéletesen tisztában van, hogy erre már nem sok ideje van. Ha Moszkva mellett teszi le a voksot, akkor a cionisták bosszújára számíthat, hatalmas nyugati befektetések fognak kivonulni. Ha a Nyugat mellett, akkor Moszkva csapása lesz elrettentő, a gazdasági nyomás mellett azonnal feltüzelhetik a donyeci oroszokat, és nagyon könnyen kialakulhat egy polgárháború elszakadási törekvésekkel, itt ugyanis nagyjából 5 - 6 millió orosz él, majdnem hogy színtiszta orosz terület. Márpedig ez a terület az Ukrán gazdaság motorja. Ebben az esetben ráadásként, ha a románok, magyarok, lengyelek, tatárok az egész Krimmel együtt elkezdik az erőteljes függetlenségi tevékenységet, Ukrajna egyszerűen széteshet.
Nyugati elemzők minden jelenlegi megállapodás ellenére kizártnak tartanak egy tartós ukrán-EU megállapodást és kapcsolatot. Sokkal inkább valószínű az orosz érdekszférához való csatlakozás. Addig viszont a Nyugat kihasznál minden lehetőséget, amit csak lehet.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése