2013. május 27., hétfő

A Védelmi Minisztérium felrázza az orosz medvét

Oroszország védelmi minisztere váratlan harckészültségi ellenőrzést rendelt el az ország légvédelménél, illetve a nagytávú légi szállító egységek esetében. A hirtelenjött gyakorlat - amiben a légierő és a nyugati katonai körzet légtérvédelme is részt vesz - részét képezi a februárban kezdődő véletlenszerű ellenőrzés-sorozatnak, ami az orosz haderő éberségét hivatott fokozni.
A Vlagyimir Zarudnyickij vezérezredes által ellenőrzött hadgyakorlatba mintegy 8700 fős személyi állományt, 185 vadászgépet és 240 páncélozott járművet vontak be, illetve a gyakorlat részét képezik az Asztrahán térségben (Ashuluk) végzett rakétatesztek.

A februárban megkezdett ellenőrzéssorozat több olyan, rendszerszintű hiányosságra is felhívta a figyelmet - részben a központi és déli katonai körzetekben - mint a desszantos alakulatok és a légi transzport nem megfelelő készenléte. Az ellenőrzések során túl lassú volt a parancsvégrehajtás az automatizált irányítórendszereken keresztül, különösen a desszantos alakulatoknál a Tádzsikisztánban található 201-es bázison volt túl hosszú a reakcióidő. A csapatok nem végeztek megfelelő alaposságú munkát a lőgyakorlatok során sem, ez különösen a páncélos alakulatokra volt jellemző.
A Védelmi Minisztérium által kezdett átfogó ellenőrzéssorozat az elmúlt 20 év első széleskörű készenléti ellenőrzése, melynek célja a megreformált orosz katonai gépezet "rozsdapattintása" és a harci szellem fokozása. A jövőben folyamatosan tartanak majd ilyen véletlenszerű ellenőrzéseket. Az aktivitás növekedése pedig azt mutatja; Oroszország igenis aktív szerepvállalásra készül a nyugati katonai körzeten túl - és a jövőben ez az elnevezés valami egészen mást takar majd.
Hídfő.net


Már készül az orosz terroristagyilkos robot

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes szerint orosz szakértők olyan robotok kifejlesztésén dolgoznak, amik célja, hogy csökkentsék egy terrortámadás áldozatainak számát. A honvédelmi ügyekért is felelős Rogozin szerint az egyelőre be nem mutatott robotok arra is képesek lesznek, hogy a tűzvonalban fekvő, sebesült katonák, rendőrök és civilek kimentésében segítsenek.
Ennél egy kicsit érdekesebb az az információ, ami szerint a robotok a tervek szerint a terroristák kiiktatására is alkalmazhatók lesznek. Rogozin elmondása alapján a gépek nagyobb távolságból végeznek majd a támadókkal, úgy, hogy közben civileket ne sodorjanak veszélybe. A robotokat számos egyéb, kifejezetten a terrorizmus elleni harcra kifejlesztett eszköz mellett gyártják majd, korábban volt hír egy a terepakadályokon is átlátó terroristakereső kameráról is.

Emberjogi csoportok természetesen a bejelentést követő másodpercben tiltakoztak az általuk csak gyilkos robotokként emlegetett fegyverrendszerek ellen. A Human Rights Watch közleménye szerint bár az emberi beavatkozás nélkül, vagyis önállóan cselekvő harci robotok ma még ugyan nem léteznek, de szakértők szerint ez legkésőbb 20-30 éven belül megváltozik. Az egyik legfontosabb, egyelőre tisztázásra váró etikai kérdés az, hogy ki a felelős akkor, ha egy önállóan döntő robot rossz döntést hozva ártatlanokat öl meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése