2013. május 27., hétfő

Állampolgári engedetlenség: teljes rezsicsökkentés Somogyban

Radák Gyula eszményi állapotába jutott a rezsicsökkentésnek: lenullázta a szemétdíját. Kormányprogram azonban aligha lesz belőle. A somogyudvarhelyi nyugdíjas példáját nem javasoljuk követni, mert vannak kockázatai.
Megmakacsolta magát 68 esztendős somogyudvarhelyi olvasónk, aki éppen egy hónapja mesélte el, elégedetlen a hulladékszállítási költségekkel. Ugyanazt élte át, amit országszerte sokan mások, legfeljebb ha havonta kiteszik a kukájukat, mégis hetente kénytelenek ürítési díjat fizetni. A semmiért sokat: ez az igazságtalanság megfeküdte Radák Gyula gyomrát. A kinyilvánítottan kormánypárti szavazó nem elégedett a döntéshozókkal, és már a vidéki politikai képviselet is felkereste a zalai Manninger Jenőtől Gelencsér Attiláig. A kaposvári városkörnyék országgyűlési képviselője a minap fogadta a nyugdíjast.
– Azt mondta, várjam meg a júliust, és akkor tíz százalékkal olcsóbb lesz a szemétdíj is a rezsicsökkentés második lépcsőjében – mesélte Radák Gyula szerkesztőségünkben. – De mit érek én tíz százalékkal, amikor már hónapok óta nem teszem ki a kukát. Én a semmiért nem akarok fizetni! A falubeliek beletörődtek, nem állnak ki magukért, amit sajnálok.

A nyugdíjas persze ismeri a következményeket: a szolgáltató már kiküldte a háromhavi csekket és a felszólítást. Előbb-utóbb mintegy kilencezer forintot fognak letiltatni a nyugdíjából, ha nem fizeti ki a számlát. A kötelező közszolgáltatás díjfizetésnek elmulasztása ugyanis köztartozásként behajtható.
– Meglátjuk, de én bízom abban, hogy a tíz százaléknál sokkal többel, és sokkal értelmesebben is lehetne csökkenteni a szemétdíjakat.
Radák Gyula még két lehetőséget fontolgat: ha lehet, felére csökkenti a szerződéses kukaméretet, és máris jelentős a díjcsökkenése. Ezzel párhuzamosan levelet ír országgyűlési képviselőnek, miniszternek: kéthetente járjon a járat feljük. Ez akkor 50 százalékos költségcsökkentés is lehetne. Utóbbi, bár egészségügyi miniszteri rendelet miatt elvileg nem jogszerű, mégis ismert gyakorlat napjainkban Magyarországon. És hírek szerint az unió több államában is.
A térségben számos település Tarany polgármestere, Töreki István kezdeményezésére még áprilisban írt levelet a szaktárcának, módosítsa a heti szállítást előíró rendelelet. Tarany is hadban állt akkor a szolgáltatóval, nem fizetett, mert a legtöbb településhez hasonlóan, költségvetési forrás híján kénytelen volt a lakosságra hárítani a díjat.
(sonline.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése