2013. május 27., hétfő

Róma: nem kapnak állami pénzt a pártok

A pártfinanszírozási törvény jelentős szigorításáról állapodott meg az olasz kormány szombaton. Az erről szóló törvénytervezet jövő héten kerülhet a parlament elé.

A jövőben nem kapnak költségvetési támogatást a politikai erők. Az intézkedés népszerű lehet a társadalom körében, hiszen a múltban számos alkalommal éltek vissza a pártok az állami támogatással. Legutóbb Silvio Berlusconi pártjánál, a Szabadság Népénél (PdL) derült fény hasonló botrányra. Lazio tartományban a PdL korábbi frakcióvezetője, Franco Fiorito sikkasztott el 1,3 millió eurót, ami hatalmas felháborodást keltett a társadalom körében már csak amiatt is, mert általános vélemény: túlfizetettek az olasz honatyák. Fiorito ügyében ma születhet ítélet. Az elfogadandó törvény azonban még nem jelenti azt, hogy a tömörülések pénz nélkül maradnak.

Magánszemélyektől elfogadhatnak támogatást, de "felkutathatóvá" kell tenniük támogatóikat, vagyis anonim személyektől nem fogadhatnak el pénzt. Ugyanakkor a pártokat támogatók adókönnyítésekben részesülhetnek. Enrico Letta kormánya a lobbitevékenységgel kapcsolatban is törvényt kíván elfogadni. Letta kormányának szüksége is lesz a népszerű intézkedések elfogadására. Egy a közszolgálati médium, a RAI által közzétett felmérés szerint már csak 31 százalék elégedett a balközép demokraták, a PdL, valamint a centristák által támogatott kabinet munkájával. Ez azt jelenti, hogy három hét alatt felére csökkent a kormány munkájával elégedettek aránya: akkor még 62 százalék szavazott bizalmat Letta csapatának.
Népszava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése