2013. június 23., vasárnap

Fokozódik a kiszivárogtatási botrány

Ahogy azt már korábban megírtuk, Edward Snowden, aki a CIA és az NSA-nak dolgozott az USA-ban, a kiszivárogtatási botrány kezdetekor Hongkongba utazott. Ahol ugyan nem kért politikai menedékjogot (kiadatási egyezmény miatt), de mégis a Kínai kormány "kegyeit" élvezte.

Az itt eltöltött idő alatt, Snowden terhelő bizonyítékokat adott át a kínai kormánynak arról,hogy az amerikai titkosszolgálat összehangolt kibertámadást hajtott végre, a Kína Oktatási és Kutatói központ 63 számítógépe ellen.

A kínai kormány igen megfontolt döntéseket hoz. Kivárnak! Peking egyenlőre még nem foglalt állást Snowden ügyében, de kijelentette, hogy az USA-nak igen komoly beszámolót kell készíteni a nemzetközi szervezet részére, melyben magyarázatot adnak az ügyről (kár magyarázni, úgysincs értelme).

Közben az amerikai hatóság vádat emelt Snowden ellen, így megkezdődhetett volna a kiadatási eljárás, és a vádlottra akár 10 évi börtön (aztán odabent furcsa körülmények között elhalálozna) várna.

A sors fintora, hogy egy kis borsot törjenek a kínai hatóságok, az USA orra alá, ma bejelentették, Snowden a délelőtti órákban Oroszországba repült.

Az orosz kormány ezt megerősítette, kijelentve ,hogy a férfi nem rendelkezik vízummal, így valószínűleg tranzitturistaként érkezik. Letartóztatási parancsot nem adtak ki ellene. Snowden menedékjogot még nem kért, de kérelem esetén meg fogják vizsgálni azt.

Amerika egy csatát veszt néhány nap alatt, mivel tömérdek mennyiségű információ repül ki a kezei közül, ezért vakarják most a fejüket.

A kínai és orosz titkosszolgálatok most jót röhögnek, és dörzsölik a tenyerüket, mert a kezdeményezési lehetőséget ők vették át.

Alföldi Pál





Moszkva betartotta ígéretét
Edward Snowden a tegnapi nap folyamán repülőgéppel Oroszország területére érkezett, mint tranzitturista.
Az orosz hatóságok kijelentették, hogy a fiatalember egyenlőre menedékjogot nem kért, de ha esetleg igényelné, akkor kérelmét kivizsgálnák!
Snowden megérkezése követően Kubán és Venezuelán keresztül Ecuadorba utazik. Az Ecuadori külügyminiszter kijelentette, hogy a kiszivárogtatással vádolt, 30 éves férfi menedékkérelemmel fordult országához, amely hamarosan dönt az ügyben.
Az USA minden érintett országot megkért, hogy ne adjon védelmet Snowdennek!
Oroszországot és Kínát élesen bírálta azzal a váddal, hogy nem tett eleget a kiadatásnak, vagy feltartóztatásnak!
A két ország kijelentette, hogy a férfi ellen hivatalosan elfogatóparancs nem érkezett, és bűncselekményt az adott országokban nem követett el az érintett személy! Az USA által kiadott vádemelés nem érinti a nemzetközi jogot! Továbbá a két ország kérhetné számon Amerikát, mivel Snowdentől olyan biztos információk kerültek a kezükbe, amivel bizonyíthatják , hogy az USA átlépett minden írott nemzetközi jogot (pl:Medvegyev lehallgatása).
Ha Ecuador elfogadja Snowden kérelmét, akkor az országnak két igen kiemelkedő védett személye lesz. Az egyik a most kérelmező Edward Snowden, a másik a wikileaks ausztrál létrehozója, Julian Assange. Ő Ecuador londoni nagykövetségén élvezheti az ország védelmét.
Az ügynek ezzel még közel sincs vége, hiszen a hajtóvadászat még csak most indult be, és ki tudja milyen információk kerülnek még ki amit az USA inkább meg sem történtnek szeretne tudni.
Alföldi Pál


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése