2013. június 23., vasárnap

Nem segített a nagyúr – Küzdelem helyett siránkozás


Összesen tizenhárman élnek a helesfai házban, köztük négy, három év alatti gyermek és több beteg felnőtt
Összesen tizenhárman élnek a helesfai házban, köztük négy, három év alatti gyermek és több beteg felnőtt

Csányitól várnak segítséget – Romokban egy helesfai család

“Ebben az országban rengetegen azt  szeretnék, hogy mások oldják meg súlyos problémáikat… Egy ekkora család siránkozik, a küzdelem helyett…” – Az SzRTI véleménye a lap alján

- Hír és vélemény -
A bama.hu-n Katus Eszter írja: “A Devecz házaspárnak hat gyermeke és kilenc unokája van, most tizenhárman élnek együtt. Jövő hónapban a bank viszi a házukat.
– Láttuk Csányi Sándort egy tévéműsorban, ahol arról beszélt, hogy ő is szegény családból jött, és hogy a középiskolában még késsel-villával sem tudott enni. Azt mondta, azoknak próbál segíteni, akik saját hibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, és akik kapaszkodót, egy szalmaszálat keresnek. Ott segít, ahol nagy a baj. Hát, úgy gondoltuk, akkor talán mi is fordulhatunk hozzá – magyarázza Devecz István, miért keresték fel az OTP Bank vezérigazgatóját.
A kétségbeesett nagyapa már a műsort követő nap, stoppal nekivágott az útnak az egyik unokájával. Nagyjából öt óra alatt fel is értek Budapestre, ahol személyesen szerettek volna beszélni Csányi Sándorral. Erre azonban nem volt lehetőségük, ezért levelet írtak neki, amelyben azt kérték, látogasson el hozzájuk a vezérigazgató, és hallgassa meg a problémájukat.
- Küszöbön a kilakoltatás, fogytán az idejük -
A népes család (csak a helesfai családi házban tizenhárman laknak, összesen négy generáció) akkor került igazán nehéz helyzetbe, amikor az egykor bányászként dolgozó nagyapától elvették a rokkant nyugdíját. Ugyan a bányászok egészségkárosodási járadékát végül megkapta, az az összeg több tízezer forinttal kevesebb, mint a nyugdíja volt. Aztán jött a második csapás: a cég, ahol sofőrként dolgozott, csődbe ment, őt pedig elbocsátották. Hasonlóan járt a veje is. Azóta hiába járnak cégtől cégig, sehol nem alkalmazzák őket. Márpedig a családnak nagy szüksége lenne a pénzre.
– Jövő hónapban egy másik bank kilakoltat minket – mutatja az értesítést Devecz István. – A banki hitelek, amiket felvettünk, túlnőttek rajtunk. Annak idején mindent annak a tudatában vettünk fel, hogy fizetni tudjuk a részleteket. De most, hogy nincs munkák, már nem megy. Újabb és újabb hitelt kértünk, hogy fizetni tudjuk az előzőeket – a havi kiadásunk több mint 600 ezer forint lett, a bevételünk pedig 100 ezerrel kevesebb ennél. Igyekszünk mindent fizetni, de már nincs miből…
- Nem érkezett segítség, hiába várták reménykedve -
Csak a 'művészetet' támogatja Csányi a hiteleseket nem
Csak a ‘művészetet’ támogatja Csányi, – a hiteleseket nem
A tévéműsor óta eltelt majdnem két hónap, de hiába. Senki nem kereste fel őket. – Csányi úr nem jött el, csak egy levelet kaptunk a bank elnöki tanácsadójától. Azt írták, sajnálják, de Csányi úr sűrű időbeosztása miatt nem tud ellátogatni hozzánk. Negyven év munkája semmivé lesz a jövő hónapban, elveszítem a házamat, a családomat, ők pedig megadták egy alapítvány címét, hogy keressük fel őket, bár adósságrendezésben sajnos sem ők, sem a bank nem tud segíteni. Ennyi. Pedig mi nem kértünk alamizsnát, sem pénzt! Csak munkát nekem és a vejemnek, és azt, hogy a sok különböző hitelünket kiválthassuk eggyel, és csak azt kelljen fizetnünk.
Ha ebben egy bank vezérigazgatója, aki az ország egyik leggazdagabb, legbefolyásosabb embere, nem tud közreműködni, akkor ki tud?”
A Szabad Riport véleménye:
Ebben az országban rengetegen azt  szeretnék, hogy mások oldják meg súlyos problémáikat. -”Írok Orbán Viktornak, írok Gyurcsánynak, írok Szélesnek, vagy Demjánnak, meg elmegyek Csányihoz…”
És lám, egyik sem segít érdemben. Vajon miért is? – Hát azért, mert nem érdeke. A kifosztásotok az érdekük, és nem a jólétetek. Vajon mitől olyan gazdagok, – egy szegény országban?
Azt kérditek; Ha Csányi nem tud segíteni, akkor ki? – Erre aztán nagyon nehéz rájönni: Hát te saját magad.  – Egy ekkora család siránkozik, a küzdelem helyett…
Márpedig, aki nem harcol a kifosztók ellen, annak vége. Lehet, hogy harc esetén is, – de küzdelem nélkül soha nem fog győzni! Nem rimánkodni kell a nagyúrnak, hanem fellépni ellene. A küzdelemnek pedig számtalan formája van. Jogi lehetőségek, ügyészség, per, (költségmentességi kérelemmel). – De azt is megkérdezzük: Vajon miért nem kerestek meg egyetlen otthonvédő szervezetet sem?
És, ami az érdekes: arról nem szólt a hír, hogy vajon melyik bank viszi a házukat? – Csak nem az OTP?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése