2013. szeptember 9., hétfő

A luxusélet elrontja a kínaiakat

A luxusélet elrontja a kínaiakat _ Fotó RIAN
- Hír és vélemény -
Hír – Oroszország hangja: A magas rangú kínai állami köztisztviselő, Van Cisjany sürgeti a Kommunista Párt tagjait, hogy segítsenek megfékezni a hedonizmust, amely, szavai szerint, megfertőzte a kínai társadalmat.
Van Cisjany megjegyzi, hogy a párt tagjainak szerényen kell élni, hogy ellenálljanak a dekadens életvitelnek, amely elterjedt az elmúlt években.
Korábban a kínai vezetők segítették a fogyasztást, hogy fellendítsék a gazdaságot, most azonban úgy tűnik, azon aggódnak, hogy a kicsapongás rossz útra tereli az országot.
Vélemény – Szabad Riport: Lám mégis csak igazuk lett a brit kínaiaknak, – amikor ’97-ben azt mondták: ”Nem Kína kapja vissza Hongkongot, – hanem Hongkong kapja vissza Kínát.”
Mindaz, ami Van Cisjany emleget, (hedonizmus, dekadens életvitel, pénzéhség, anyagias gondolkodás), – a hongkongi kínaiakra volt jellemző.
Sok kínai kommunista tartott már akkor attól, hogy megfertőzik a kínai társadalmat. – Megtörtént. – Elsőként Sanghajt, – mely a kommunista rendszer bevezetése előtt majd 400 évig, az európai kereskedőházak hagyományos bázisa volt, Makaóval együtt. – 97 után nem volt nehéz újra éleszteni ezt.
Persze a kínaiak alapvetően pénzcentrikus gondolkodásúak. Ahogy mondani szokták: “Mo csing – Mo meng – Nincs pénz, nincs élet”, – de alapvetően másféleképpen fogják fel a profitot, mint az európai és amerikai finánckapitalisták.
A kínai megelégszik a kisebb haszonnal is, – de az legyen folyamatos és állandó. – Kis jóindulattal ezt nevezhetjük: tisztes haszonnak is. – Az a fajta pénzügyi fosztogatás, mely manapság az európai és amerikai pénzvilágra jellemző, – idegen a kínaiaktól.
Ők a befektetéseiket sokszor évtizedekkel előre tervezik, – hogy akár az unokáiknak hozzon hasznot. Megtehetik, mert az ő nagyapáik is ezt tették.
Ezzel együtt, a liberális gondolkodásmód valóban komoly rombolást okozott, – a bár anyagi formájában impozánsan fejlődő, – ám lelkiekben a bizonytalanság jeleit mutató kínai társadalomban.
Ha a kommunistáknak és főleg Xi Jingping-nek sikerül ennek gátat vetnie, – a pozitívumok felhasználásával, egy kifejezetten modern és ütőképes közösségi társadalmat tudnak kialakítani. Hacsak…
Az alábbi galériában a “Shanghai Tower” látható, mely jelenleg a város pénzügyi központja. (Bár még fejlesztés alatt van.) Magassága: 623 méter.
SzRTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése