2013. szeptember 9., hétfő

Nyugat alkonya. A kezdet - 1812.

1812. szeptember 7-én Borogyinónál a vérbajos francia hadsereg az orosz hadsereggel megütközött és olyan pótolhatatlan veszteséget szenvedett, mely Moszkva elfoglalása ellenére a berezinai katasztrófához vezetett. A franciáknak nem sikerült döntő csapást mérni az oroszokra, akik a csata éjszakáján visszavonultak fegyverzetükkel és zászlóikkal együtt, és hamarosan feltöltötték az eredeti létszámukra a hadseregüket, így várták a franciák kimerülését.
Az oroszok vonatkozásában Kutuzov hadvezéri képességei, a nagyobb létszám és a tüzérségi fölény kiegyenlítette a francia hadsereg harci tapasztalatából adódó gyenge mentális fölényét. A csatában a franciák 40 ezer, az oroszok 50 ezer katonát vesztettek.
A korán beköszöntött tél, a "felperzselt föld" taktika és az utánpótlás hiánya a francia sereget Moszkva elfoglalása után visszafordulásra kényszerítette. A teljes élelemhiány, a betegségek és a kozák szabadcsapatok a visszaúton igen nagy veszteségeket okoztak a tartásukban megtört franciáknak. Az orosz hadsereg Berezinánál csapott le a visszavonulókra.
A berezinai csata 1812. november 26 - 29 -én zajlott, melyben Napóleon elveszítette maradék seregének a felét. A csata után megmaradt 25 ezer katonájával menekülésszerűen kivonult Oroszországból.
Napóleon oroszországi hadjáratának (1812. június 12 - 1812. december 12) vesztesége francia részről 680 ezer, orosz részről 210 ezer katona volt. A szétzüllött szövetséges francia hadsereg óriási veszteségét a nagy hideg (-30 fok), a kozák szabadcsapatok vadászatai és a feldühödött orosz parasztok bunkósbotjai okozták a csaták aránytalanul nagy veszteségszámai mellett.
Ez lett Európára nézve az 1789-es elsötétedés első tragikus következménye, és könnyen előfordulhat, hogy a szíriai beavatkozás miatti katasztrófa lesz az utolsó.
Kassai Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése