2013. szeptember 5., csütörtök

A miskolci újszülött-tragédiák valódi okai

MIKOR KERÜL RÁCS MÖGÉ DR. CSIBA GÁBOR KDNP-S SZAKPOLITIKUS, AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB KÓRHÁZI TOLVAJA?

Dr. Csiba Gábornak, a BAZ Megyei Kórház orvos-igazgatójának megbízatását nemrégiben koraszülött csecsemők halálára való hivatkozással, ürüggyel, személyesen a miniszterelnök függesztette föl. Csiba a KDNP szakpolitikusaként családtagjait jövedelmező üzletekhez juttatta, s egy korrupt szerződés révén pedig, bűntársaival együtt több tízmilliárd (!) forinttal rövidítette meg a kórházat, az önkormányzatot, s végtére a Magyar Államot. Bűntársai között fideszes, MSZP-s és SZDSZ-es politikusokat is találunk, akik közül többeket már büntető eljárás alá vontak, ám dr. Csiba egyelőre megúszta a jogi felelősségre vonást.
Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban példa nélküli módon személyesen függesztette fel dr. Csiba Gábor igazgatói megbízatását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház élén. Meglepetést keltett a kormányfő személyes intézkedése meg az is, hogy a vizsgálatot a Miniszterelnöki Hivatal végzi. Dr. Csiba Gábor exponált KDNP-s szakpolitikus, de mégis felmerül a kérdés: mi lehet az oka ennek a legmagasabb szintű intézkedésnek? A hivatalos indok a kórházban történt nyolc, majd újabb adat szerint kilenc koraszülött csecsemő halála volt. Információnk szerint a sajnálatos haláleseteknek nem sok közük van Csiba felmentéséhez, ám a kormány számára egyre kényelmetlenebbé vált az igazgató arcátlan üzelmeinek napvilágra kerülése. A kórházigazgatók Csibát egymás között régóta „lenyúlósként” emlegetik.
Rákmaffia az onkológiában... címmel már 2008-ban hírt adtunk arról, hogyan menedzselte Csiba Gábor a Medcenter Kft. onkológiai maffiacég térnyerését a Borsod Megyei Kórházban. Arról is beszámoltunk, hogy a stróman, Varga Sándor hosszúpályi tanyagondnok által ügyvezetett, a rákos betegek kezelésével foglalkozó cég mögött dr. Kiss Zoltán Tamás orvos-üzletember állt, akinek hátterét Simicska Lajos biztosította. Kiss Zoltán Tamást 2012 februárjában körülbelül fél évre előzetes letartóztatásba helyezték a nyíregyházi Egészségügyi Holding Zrt.-nél elkövetett különösen nagy értékű hűtlen kezelés miatt. Az eljárásban közbeszerzési visszaéléseket is megállapítottak. Érdekes áthallás, de nyilvánvaló maffiamódszer szerint Csiba is „nagyon értett” a közbeszerzéshez. A HVG 2010. október 9-i számában Mérték utáni szabóság címmel arról olvashattunk, hogy nyolc milliárdos építési beruházás kapcsán elkövetett közbeszerzési jogsértések sorozata miatt a kórházat milliós, míg Csiba Gábor igazgatót százezres pénzbírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság.
Dr. Csiba Gábor lelkészekkel a Csillagpont Kórház alapkőletételén

Csiba az említett nyolcmilliárdos beruházást takaró Csillagpont Kórház átadására (az alapkő letételén még ott volt - a szerk.) készülve éppen gigantomániájának babérjait szándékozott learatni, amikor a váratlanul Miskolcra látogató Szócska Miklós államtitkár közölte a felfüggesztés tényét. Hitetlenkedve hallgatta az államtitkár szavait, pedig volt már baljós előjel: ez év tavaszán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy teherautónyi iratot foglalt le, és szállított el megvizsgálásra.
Tudomásunk szerint a közelmúltban a többi között kormányzati- és ellenőrzést végző szervek is vaskos iratcsomókat kaptak. A Medcenter Kft. egyik volt dolgozója közzétette a cég és a Borsod Megyei Kórház között kötött szerződést, amelyre már a fentebb említett, 2008-as cikkünkben is utaltunk, és amely szerint a kórház onkológiai ellátása 15 évre kiszervezésre került. A küldemény egy kimerítő szakmai elemzést, szakértői véleményt is tartalmazott, amit annak szakszerűsége okán csak teljes információk birtokában lévő, tehát a Medcenter Kft.-n belül dolgozó szakember készíthetett. A kötetnyi irat összefoglalásának tekinthető szakvélemény olyan tényeket tartalmaz, amelyeknek tükrében egyértelmű, hogy a kikerült iratok miatt a jelenlegi hatalomnak kényelmetlenné vált Csiba Gábor személye, mivel kórházigazgatói megbízása tarthatatlanná és védhetetlenné vált.
A Csiba Gábor bukását eredményező, nyilvánvalóan korrupt szerződés lényege a következő: a szerződés előkészítése és az aláírást követő végrehajtása ügyében dr. Kiss Zoltán Tamás és tulajdonostársai jártak el. A gyakorlatilag visszavonhatatlan szerződés egyoldalú előnyöket és kockázatmentességet biztosít a Medcenter Kft. részére, míg a kórház (és az akkori tulajdonos Megyei Önkormányzat) részére hátrányos.

Dr. Csiba Gábor a BAZ Megyei Kórház Onkológiai Osztályán

Dr. Csiba Gábor kórházigazgatónak azonban bűntársai is vannak a fentebb említett szerződésben, szép sorban vegyük őket szemügyre:
Gergely Zsolt (Fidesz), a BAZ Megyei Közgyűlés alelnöke, aki jelenleg már büntetőeljárás alatt van. Gyárfás Ildikó (MSZP), a BAZ Megyei Közgyűlés elnöke. Dr. Kiss Zoltán Tamás (Fidesz), a Medcenter Kft. tulajdonosa, aki jelenleg büntetőeljárás alatt van. Dr. Gevorgján András (MSZP), a Medcenter Kft. tulajdonosa, aki jelenleg szintén büntetőeljárás alatt van. Dr. Gubacsi László (néhai SZDSZ), a Medcenter Kft. tulajdonosa.
A fentebb említett öt személy a következő számszerűsíthető károkat okozta a BAZ Megyei Kórháznak, a BAZ Megyei Önkormányzatnak és a Magyar Államnak:
Az annak idején aláírt szerződés szerint a BAZ Megyei Kórház fix rendelkezésre állási közreműködői díjat mindenképpen kifizet a Medcenter Kft. részére, még akkor is, ha egyetlen beteget sem kezelnek. Ez az összeg 2009-ig havonta 29 millió forint, míg ezt követően havi 40 millió forint. Erre a garantált bevételre alapozva aztán a Medcenter Kft. egyetlen forint saját tőke befektetése nélkül, a CIB Banktól felvett két milliárd forint hitellel kezdte tevékenységét a kórházban. A közpénzcsalással okozott kár értéke 15 év vonatkozásában mintegy nyolc milliárd forint.
A kétmilliárdos beruházás következtében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) évi 500 millió forintos plusz teljesítményt biztosított a kórház részére, amit az évi 600 millió forintig teljes egészében átenged a Medcenter Kft. részére. Ez azt jelenti, hogy a Medcenter Kft.-t kötelezően és fixen évi 600 millió forint illeti meg, 15 év vonatkozásában ez kilenc milliárd forint.
A Medcenter Kft. részére a kórház korlátlan teljesítményt tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy a 160 hazai kórházban minden szakmának egy behatárolt teljesítmény-korlátja van. A kórház a Medcenter Kft. részére nem érvényesíti tovább a teljesítmény korlátozását, ezért az elvégzett többlet teljesítményt más egészségügyi beavatkozások teljesítményének további korlátozásával képes biztosítani a kórház.
Csiba Gábor a szakszemélyzetet is átjátszotta a Medcenter Kft. részére, amely így szétválaszthatatlanul belenőtt a BAZ Megyei Kórház Onkológiai Intézetébe, majd felemésztette azt. Ennek eredményeként a szerződés bármely okból történő felbontása, felbomlása vagy a Medcenter Kft. gazdasági összeomlása esetén a kórház önállóan képtelen az onkológiai ellátásra. Ugyanakkor a szerződés nyomán kialakult munkamegosztás jelen formájában történő fenntartása milliárdos veszteségeket okoz a jelenlegi tulajdonos, a Magyar Állam számára.
Az Onkológiai Osztály gyógyszerforgalmazását is átjátszotta Csiba Gábor a Medcenter Kft.-nek. Érvényes szerződés alapján az egész kórház gyógyszerellátását az Ispotály Kft. végezte, de ezt a szerződést Csiba felrúgta, és az onkológiai gyógyszerek beszerzésére a Medcenter Kft.-t hatalmazta fel. A maffiaszerű gyógyszer-spekuláció átláthatatlan, a követhetetlen citosztatikus kezeléseket dr. Gubacsi László, a Medcenter Kft. tulajdonosának felesége (!), dr. Wéber Ágnes felügyeli. A Medcenter Kft. gyógyszerbeszerzései a következők: egyrészt lejárt állami készletek kórházakba történő bevitele, másrészt más onkológiai intézetekben a betegnek be nem adott gyógyszer becsempészése, harmadrészt fiktív járóbeteg receptek közforgalmú patikákból történő lehívása.
A kórházak negyedik stádiumú gyógyszerkipróbálásra megbízást kapnak gyógyszergyáraktól, az angolból átvett szakmai nyelven ezt study-nak hívják. A BAZ Megyei Kórház esetében ez évente körülbelül 1,5 millió eurót jelent. Ennek a pénznek helye van a kórházaknál, csak töredékét fizetik ki az alkalmazott orvosok részére. Ezzel szemben Csiba Gábor szerződésben vállalt kötelezettség szerint az onkológiai gyógyszer studyk teljes összegét átengedi a Medcenter Kft. részére, s ezzel 15 év alatt 15 millió euróval károsítja meg a kórházat. A kórház study-koordinátora dr. Oláh Csaba főállású pszichiáter főorvos, aki „mellékesen” a Medcenter Kft. több társcégének is tulajdonosa.

Különösen visszatetsző az, hogy dr. Csiba Gábor kereszténydemokrata szakpolitikusként, egykori képviselőjelöltjeként engedett teret a szcientológusoknak, beengedte a kórházba a kiszolgáltatott betegeket behálózó Lelki Segítők Zrt. munkatársait is, akik dr. Gubacsi László irányításával a betegek későbbi életvitelére és vagyontárgyaira polipszerűen ráteszik a kezüket. A Medcenter Kft. szcientológiai tevékenységére semmi nem szolgálhat ékesebb bizonyítékul, mint az, hogy országszerte pszichiátriai osztályokat üzemeltetett, így például Karcagon, Nyíregyházán, Miskolcon és a Semmelweis Kórházban. Érdeklődésük másik területe az onkológia, ahol szintén elesett, könnyen befolyásolható betegekre lelnek, mint például a megyei kórházakban Veszprémben, Nyíregyházán és a Miskolci Semmelweis Kórházban.

Balog Zoltán Semmelweis-díjat ad át dr. Csiba Gábornak

Nem kell hangsúlyoznunk, hogy ez a szcientológiai kötődés mennyire veszélyes a Római Katolikus Egyházra és magára, a Kereszténydemokrata Néppártra nézve, ugyanis bizalmuk teljes birtokában dr. Csiba mást mond, és mást tesz. Stílszerűen mondhatnák úgy is, hogy bort iszik és vizet prédikál, miközben folytonosan és gátlástalanul hivatkozik Erdő Péter bíborosra, Harrach Péterre és Semjén Zsoltra. Magyarán, a kereszténydemokrata szakpolitikus tevékenységével elősegíti a keresztény templomok kiürítését és a szcientológiai üzletegyház gyarapítását.

Csiba Gábor példamutató, családszerető, keresztény ember, aminek ékes bizonyítéka, hogy gyermekeinek anyagi gyarapodását biztosító Fornetti üzletet épített a kórház kellős közepén. A Csiba-gyermekeké szintén a kórház területén levő fizetős fitness terem is, ahol a beteg gyermekek rehabilitációs kezelését kizárólagosan végzik a kórházban. Természetesen a trafikmutyiból sem maradt ki, hiszen a felesége és a leánya nevére Miskolcon négy, Sajószentpéteren pedig két trafik koncesszióját szerezte meg, természetesen tisztességes versenyeztetés révén. A borlovagok rendezvényén, emelkedett hangulatban a családi trafikmutyi támogatóját Harrach Péter személyében jelölte meg. Trafikokat nyit, egészségkárosító termékeket árul az az ember, dr. Csiba Gábor, aki az úgynevezett chipsadó kitalálója, aki a gyógyításra esküdött fel, s aki vasárnaponként a templomban ájtatoskodik. Még szerencséje, hogy a római katolikus egyházban a gyónás szentsége is létezik.

Közelednek a választások, a Fidesz nyilvánvalóan szeretné a rend látszatát fölmutatni maga körül, még akkor is, ha ez árnyékot vet koalíciós és szövetségi politikájára. Nyolc vagy kilenc koraszülött csecsemő halála éppen annyira érdekli a politikai hatalom birtokosait, mint az a momentum, hogy a rákos beteg megkapja-e a gyógyszerét, vagy nem. Az ügy szokványos esetben csak államtitkári intézkedést igényelt volna, ám jelzésértékű, hogy a miniszterelnök függeszt fel egy kórházigazgatót, a Miniszterelnöki Hivatal vezeti le a vizsgálatot. A sas nem fogdos legyeket, tartja a latin mondás, s ebből adódóan nem szakmai, hanem politikai döntés született. Dr. Csiba Gábort tehát nem szakmai alkalmatlanság miatt függesztették fel, hanem mert ez volt a politikai akarat. Mint ahogy korábban ugyanez a politikai akarat tartotta meg igazgatói székében, s ugyanez a politikai akarat tette lehetővé a gátlástalan kórházi lopásokat, melyekért nem csak közpénzekkel, de életekkel is súlyosan megfizettünk.
Továbbra is kíváncsiak vagyunk: mikor vonják végre büntetőjogi felelősségre a mérhetetlen anyagi és erkölcsi károkat okozó kereszténydemokrata szakpolitikust, dr. Csiba Gábort?

lica

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése