2013. szeptember 5., csütörtök

Tovább szabdalnák az USA-t

Egy észak-kaliforniai megye felügyelőtanácsa megszavazta, hogy a közigazgatási egység mondja ki elszakadását a szövetségi államtól – közölte szerdán a The Los Angeles Times.

A főként republikánus pártiak lakta Siskiyou megye önkormányzati testülete 4–1 arányban szavazott a demokrata többségű államból való kiválás mellett. Az indoklás szerint a megyének nincs önálló képviselete a kaliforniai székvárosban, Sacramentóban, emellett a helyi lakosoknak nincs ínyére az állam törvényhozása által elfogadott törvény a tűzvédelmi díjról és a vízgazdálkodásról.

Az elszakadás hívei azt szeretnék, ha Észak-Kalifornia és Dél-Oregon agrármegyéi egy új államban egyesülnének, amelyet az Egyesült Államok harmadik elnökéről, Thomas Jeffersonról neveznének el.

Colorado is szakadhat

Augusztus végén az ugyancsak demokraták által kormányzott Colorado több északi, republikánus többségű agrármegyéje döntött úgy, hogy népszavazást tart az elszakadásról. A novemberben megtartandó referendum résztvevőinek arra a kérdésre kell majd választ adniuk, hogy akarnak-e egy Észak-Coloradónak elnevezendő államban élni.

E megyék akcióját az állam törvényhozásának a „vidéki Colorado ellen folytatott hadjárata” váltotta ki. A hadjárat alatt a kezdeményezők egyebek között a lőfegyverekhez jutás megszigorítását és azt értik, hogy kötelező megkétszerezni a megújuló energiaforrások használatát.
Nincs sok esély a szétválásra

Az új államok megalapításához azonban komoly akadályokat kell leküzdeni. Ehhez Kalifornia, illetve Colorado törvényhozásának határoznia kellene az állam új határairól, az új entitásoknak pedig a szövetségi kongresszustól kellene kérelmezniük az elismerésüket. Az új tagállamok létrejöttét a washingtoni szenátusnak és a képviselőháznak egyaránt jóvá kellene hagynia. Az ilyen ügyekben nincs szükség az elnök jóváhagyására.

A területek elszakadásának valószínűsége már csak azért is meglehetősen csekély, mert mind a kaliforniai, mind a coloradói állami törvényhozás mindkét házát – csakúgy mint a kormányzói hivatalt – a demokraták tartják ellenőrzésük alatt.

Az elmúlt évtizedekben több olyan eset is volt Kalifornia, New York és Washington államokban, hogy egy-egy elégedetlen közösség kezdeményezte szűkebb hazája elszakadását, de mindegyik kísérlet eredménytelen lett.

Az Egyesült Államokban eddig mindössze két entitásnak sikerült kiszakadnia a korábbi államából: Maine 1820-ban Massachusettsből vált ki, Nyugat-Virginia pedig a polgárháború idején Virginiából.
MNO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése