2013. szeptember 20., péntek

Magyarország is szerepet vállalna egy többnemzeti katonai repülési kiképző központ létrehozásában

Magyarország is szerepet vállalna egy többnemzeti katonai repülési kiképző központ létrehozásában - erről írt alá szándéknyilatkozatot Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár szeptember 20-án, pénteken a csehországi Ostravában.
A helyettes államtitkár útban hazafelé telefonon nyilatkozva az MTI-nek elmondta: a NATO - képességek és költségek megosztásáról szóló - okos védelem nevet viselő koncepciójának keretében állapodott meg korábban egy közös repülési kiképző központ kialakításáról Horvátország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Államok. Most ötödikként Magyarország is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A cél, hogy közösen képezzenek ki helikopterpilótákat, később esetleg más típusú légi járművekre is. Ugyanis - mint Siklósi Péter kifejtette - ezek a pilóták külföldi műveletekben, például Afganisztánban már eddig is együtt dolgoztak, ugyanakkor minden pilóta, attól függően, hogy mely országból érkezett, más tudással rendelkezett.



A tervezett központban egységes tematika alapján folyna a kiképzés, amellyel erősödne a különböző nemzetekből érkezett katonák interoperabilitási képessége, vagyis hatékonyabbá válna a katonák műveleti területen való együttműködése. Ezenfelül pedig a közös kiképzéssel a tagországok jelentős költségeket takaríthatnának meg.

A tervek szerint a közös kiképzést nem egy központban, hanem több helyszínen végeznék. A jövőbeli tárgyalások során döntenék el, hogy a kiképzés egyes részeit mely országokban bonyolítanák le - fejtette ki a helyettes államtitkár, kiemelve: azt szeretnék, ha Magyarország, a szolnoki helikopter bázis is szerepet kapna ebben a feladatban.

Siklósi Péter elmondta, hogy most első körben azok az országok működnek együtt, amelyek ugyanazt a - volt szovjet - helikoptertípus-családot használják, de a jövőben azt szeretnék, ha minden típus bekerülne az együttműködésbe, hogy a katonák a lehető legtöbbféle helikopterrel tudjanak repülni. A helyettes államtitkár közlése szerint más országok is érdeklődnek a kezdeményezés iránt.



Siklósi Péter egy, a cseh légierő napján megrendezett konferencia megnyitóján vett részt, amelyen a cseh, a szlovák és a horvát védelmi miniszterek is jelen volt. A négy ország védelmi vezetői ezt követően egyeztettek a regionális együttműködésről, az aktuális biztonságpolitikai kérdésekről, köztük Szíriáról is. Ezzel kapcsolatban Siklósi Péter csak annyit mondott, hogy a négy ország hasonlóan ítéli meg a szíriai helyzetet.

Eredetileg Hende Csaba honvédelmi miniszter vett volna részt az ostravai rendezvényen, de csütörtöki autóbalesete miatt lemondta részvételét.

http://www.honvedelem.hu/cikk/40126_magyarorszag_is_szerepet_vallalna_egy_tobbnemzeti_katonai_repulesi_kikepzo_kozpont_letrehozasaban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése