2013. szeptember 10., kedd

Vállalkozók fizették az önkormányzati dolgozók bérét

Nincs pénz bérekre Ásotthalmon, a vállalkozókat kérte a polgármester, fizessék meg határidő előtt az iparűzési adójukat. Az elbocsátottak végkielégítésére még így sem futja.

Önkormányzati csődhelyzet: előre kérik az adót a bérekre

A tüzelőt sem tudja kifizetni
Nem elég, hogy megszűnt a munkahelye, de még a végkielégítését sem kapta meg egy neve elhallgatását kérő ásotthalmi. „Megvettem a téli tüzelőt, a héten kellene kifizetni, nagyon számítottam a végkielégítésemre. Tudom, hogy a másik, hozzám hasonló helyzetbe kerülő is kiforgatta már a zsebeit, ők egy építkezés kellős közepén vannak, minden fillér számít.”
„Vállalkozói kölcsön”?
A vállalkozókat kértem – mondja Petró Ferenc – fizessék be határidő előtt az iparűzési adót. Ebből kifizettük a béreket, de a végkielégítésekre nem telt még ebből sem.” Június közepén a polgármester már jelezte, hogy súlyos nehézségekkel számol, az egyik gond a gyermekétkeztetés volt, amiről az állam megfeledkezett.
Nevezetesen az addig megyei fenntartású szakiskola étkeztetését is az önkormányzat nyakába varrta, úgy kalkulálva, hogy ez a korábbi költségvetésben tételként kellett, hogy szerepeljen. Ezt a tévedését az állam a júniusban utalt pénzzel elismerte, kompenzálta. A település, azonban, így is alulfinanszírozott. Több mint 8 millió forintot kellett volna bérként kifizetni, de tartalékkal együtt is csak 5 millió forint volta a falu kasszájában.
Vészharang
Már hónapokkal ezelőtt megkongatták a vészharangot a falvak, az új feladat finanszírozási rendszer mellett csődbe mehetnek a kistelepülések. Az idei évtől a települések csak a meghatározott feladatokra kapnak pénzt, a fejlesztéseket a megyei közgyűlésekhez rendelték, az oktatást az állam vette át. Ez utóbbiak központi finanszírozása fejében elvonták a gépjárműadó és az iparűzési adó egy részét is. A polgármesterek úgy számolják, hogy jóval több pénzzel csökkentették a finanszírozást, mint amennyi feladatot el kell látniuk. Egy júniusi belügyminisztériumi rendelet szerint: A nehéz helyzetben levő települések három részletben pótpénzt kaptak a Szerkezetátalakítási Tartalék terhére. Ebből az összesen 44 milliárd forintnyi összegből 17 milliárdot csoportosított át az állam, az utolsó részletet novemberben utalják. Az önkormányzatok többsége már akkor jelezte, nem lesz elég a pénz még az alapvető kiadások fedezésére sem, szeptemberben sorra bedőlnek a falvak.
Szlavkovits Rita - Szeged.hír24.hu
Bal-Rad komm : Az államnak minden pénzre szüksége volt a Valataalap idő előtti kifizetéséhez. – Pedig bizony az is uzsorakamat volt, – ne gondolja azt senki, hogy a nagy nemzetközi bankárok egy kicsit is különbek, a hazai uzsorás bankárbűnözőknél. – Sőt, még egy fokkal náluk is rosszabbak.
De legalább már nem tartozunk már a Valutaalapnak. - Lehet ünnepelni Phürhosszi győzelmet. “Még egy ilyen győzelem Viktor és nem marad több katonád.” – Nem marad egyetlen fideszes önkormányzatod sem.
De az önkormányzatok funkcionáriusainak ez nem lesz akkora baj! – Mert jönnek az “Eurorégiók” – melyek elkezdik pénzzel tömni a helyi önkormányzatokat.
Viszont így már nem marad ország sem. Az Unió szétszabdalja, és elosztja “Eurorégiók” gyanánt a környező államokkal együtt.
(B-R)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése