2013. október 7., hétfő

A békés út illúziója? - Ukrajna népszavazást tarthat a vámuniós csatlakozásról

Harkov belvárosában nyilvános gyűlést szerveztek az Ukrajna vámuniós csatlakozása mellett elkötelezett szervezetek; a cél, hogy népszavazást írjanak ki az ország vámuniós csatlakozásáról, mielőtt a korrumpált politikai vezetés végleg behúzná Ukrajnát az Európai Unióba. A nép akarata egyértelmű. A Harkov központi részére szervezett felvonuláson és naggyűlésen a média szerint mintegy két és fél millió fő vett részt.
A megmozdulás eredetileg a Dinamo stadionba lett tervezve, ami az alulbecsült várakozások szerint is megtelt volna, de az előzetes megállapodás ellenére a stadion vezetői nem engedélyezték a rendezvényt, mondván, hogy ott sportesemény van. A szervezők végül úgy döntöttek, a nyílt utcán megtartják az ülést a népszavazási kezdeményezés támogatására. A tervezett felvonulás a Szabadság térről indult volna, azonban a hatóságok erre nem adták meg az engedélyt, a hivatalos indok szerint egy biciklis rendezvény miatt.
A kommunista párt és civil szervezetek képviseletében megjelenő tömeg transzparensein "Igen-t a vámunióra", "Igen-t a testvérnépek uniójára" és "Népszavazás útján, vissza a hatalmat a népnek" jelszavak voltak olvashatók. A rendezvény alatt aktivisták aláírásgyűjtést folytattak a népszavazási kezdeményezés beadásához, majd beszédek következtek. Az előadók kihangsúlyozták az európai uniós csatlakozás várható következményei és a vámuniós csatlakozás közti különbségeket. Ukrajna jóval olcsóbb gázhoz juthat Oroszországból, miközben adott annak a lehetősége, hogy a vállalkozások eladják termékeiket a közös piacon, ahol továbbra is népszerűek az ukrán termékek. Az Európai Unióhoz csatlakozás esetén azonban az ukrán vállalkozások tömegével mennének csődbe az európai multinacionális cégek az országba ömlő olcsó, minőségtelen termékei miatt. Az ukrán vállalkozások Európában nem jutnának piachoz, miközben a korábbi értékesítési lehetőségeiket az EU csatlakozás miatt elvesztenék.
Ukrajna most áll az előtt a választás előtt, aminek Magyarország példája mutatja a súlyát. Az ország európai uniós csatakozását brüsszeli pénzen hatalmas kampánnyal propagálják, miközben az ukrán vezetés már fél lábbal az Európai Unióban (és a NATO-ban) van. Csakhogy amit egyszer el lehetett játszani, az nem fog sikerülni mégegyszer. A nép ellenkezésének figyelmen kívül hagyásával kierőszakolt uniós csatlakozás következményeivel mindenki tisztában van. Az Európai Unió hamisított statisztikái, miszerint az ukránok fele csatlakozni akar az EU-hoz, semmit nem számít, mert látható, hogy a vámuniós csatlakozás támogatására milliók mozdulnak meg.
Ukrajnának most még, az utolsó pillanatban is lehetősége van elkerülni a polgárháborút. Ha kiírják a népszavazást, a nép kinyilvánítja véleményét és a korrupt politikusaik eltávolítása után Ukrajna csatlakozik a vámunióhoz. Akkor az ország - ha kezelni tudja a nyugati felforgatók által támogatott szeparatizmust - nem fog darabokra szakadni.
Hídfő.net



Ukrajna a vég felé
Szeptember 17. Ezt a dátumot sokáig nem fogja elfelejteni Ukrajna. Ezen a napon az ukrán minisztertanács elfogadta az Európai Unióhoz történő csatlakozást. Pontosan még nem döntötték el a csatlakozás menetét, de állást foglaltak az EU mellett. Ezzel lezárták a kapukat az Eurázsiai Unió felé.
A várható következményekkel mindenki tisztában van Nyugaton és Moszkvában egyaránt. Az orosz sajtó főként a nyugati katonai terjeszkedését emeli ki, és e köré építi fel érvrendszerét. Mi magyarok azonban sokkal több tapasztalattal rendelkezünk ezen a téren. Nem alaptalanul állítottuk eddig, hogy a magyar kormányzat 'Moszkva-pártisága' csak álca. A kormányzati propaganda által hangoztatott keleti nyitás ellenére a magyar kormány folyamatosan az EU (atlantista) törekvéseket támogatta, és barátságosnak nem nevezhető lépéseket tett Moszkvával szemben. Szerbia, Ukrajna, sőt Moldova tekintetében is az EU-ba lépést támogatja. Úgy tűnik Orbán Viktor a moszkvai nyitást eszközként használta arra, hogy az orosz ajtókon keresztül elérje az orosz szövetséges államokat. Nyitási kísérletek Vietnamon át Kazahsztánig mindenfelé.
Harkovban hatalmas népi megmozdulás kezdődött az Eurázsiai Unióhoz csatlakozás követelése és az Európai Unió elutasítása céljából, és emiatt összesen 2,5 millió ukrán mozdult meg (Harkov etnikailag orosz vidék). Ezzel párhuzamosan a Krim környékén az orosz hadsereg egységei partraszállást, és állami hivatalok elfoglalását gyakorolták. Egyértelmű jelzés ez Kijev felé. Moszkva nem fogja eltűrni, hogy oroszok által lakott területek cion-atlantista befolyás alá kerüljenek.
Moszkva már jelezte, hogy felülbírálja a Szovjetunió felbomlása utáni határokat. Az EU csatlakozás után rövidesen jön a NATO csatlakozás, melyet Moszkva már nem fog megvárni. Ehhez pedig minden eszköze megvan. Az ukrán haderő ütőképesebb fele orosz nemzetiségűekből áll, így az ellenállásra szánt ukrán haderő is megosztott. Ebből pedig könnyen lehet polgárháború, majd orosz katonai beavatkozás. Amennyiben a Nyugat a legkisebb katonai lépést is tenné, az egyenlő lesz az atomháborúval és az USA teljes megsemmisülésével.
Mit nyerhet Ukrajna az EU-val? Semmit, ha csak a saját ipara elvesztése, a legjobb minőségű termőföldek nyugati kézbe kerülése, a könnyűipar teljes felszámolása nem eredmény. A haderő lezüllesztése és a nyugati lakájjá tétele, a politika 100%-os elzsidósodása nem eredmény.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése