2013. október 4., péntek

Vége a mentelmi jognak Indiában

Manmohan Sigh kormányfő visszavonta azt a rendeletet, amellyel hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság ezirányú döntését. A bűnöző képviselőknek ezután börtönbe kell vonulniuk.
A Lok Sabha, az indiai alsóház 543 tagjából 150 követett el valamilyen köztörvényes bűncselekményt, a legtöbb persze gazdasági jellegű - az Indiát (is) behálózó korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel kapcsolatos, de vannak a honatyák közt gyilkosok is. Mindeddig - hála mentelmi joguknak - amíg a parlament patkójában ültek gyakorlatilag bármit elkövethettek, úgysem várt rájuk letöltendő szabadságvesztés. A szám - mivel India szövetségi állam, és minden tagállamnak is van saját törvényhozása - még megdöbbentőbb: egy civil szervezet szerint az állami törvényhozó gyűlések tagjaival együtt most több, mint 1400 honatyára vár majd börtön.

Az, hogy az indiai közélet meglehetősen korrupt, és a politikusok gyakran tagjai valamiféle bűszervezetnek is, régóta ismert tény, de sokáig meglehetősen hidegen hagyta az indiai nagyközönséget. Az elmúlt évek korrupció-ellenes tömegmozgalma volt az első lépés a politikai tisztulás felé. A végső lökést pedig a múlt decemberi tömeges nem erőszak ügye szolgáltatta, amibe egy 23 éves orvostanhallgató lány bele is halt. Ekkor merült fel igényként, hogy legalább azok a politikusok, akikről bebizonyosodott, hogy korábban nemi erőszakot követtek el, távozzanak a közéletből. Hat képviselő úr azonban - hivatkozva a mentelmi jogára - elzárkózott ez elől. Aztán jött a Lalu Prasad Yadav botrány, a vasútügyi miniszterről, aki amúgy a kormánypárt magasrangú vezetője is, kiderült, hogy több millió dollárt sikkasztott el. Ő - mivel nem volt képviselő - kénytelen volt bevonulni a börtönbe, de az ügyben érintett honatyák máig szabadon járnak-kelnek. Ezután fordult egy civil szervezet a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy vonják már meg a mentelmi jogot a képviselőktől. A bíróság mellettük döntött, de Manmohan Sigh kormányfő megpróbálta rendeletileg megakadályozni a döntés végrehajtását. Ez azért már a politikai osztálynak is sok volt - maga Rahul Gandhi (Indira Gandhi unokája, a Kongresszuspárt "trónörököse") üzente meg a kormányxfőnek, hogy ezzel a lépéssel úgy, ahogy van, a teljes indiai demokráciát járatná le. A rendelettervezetet, amelyet még jóvá kellett volna hagyni az államfőnek, így visszavonták. A képviselő urak pedig mehetnek a börtönbe.

Asiaport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése