2013. október 4., péntek

Indiában már lehet senkire sem szavazni

Az Indiai Legfelsőbb Bíróság pénteki döntésének értelmében a választásra jogosult polgárok élhetnek a protestszavazás intézményével. Azaz senkire sem szavazhatnak. A világ legnépesebb demokráciájában már el lehet utasítani az összes induló jelöltet a választásokon, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében bevezetésre került a „nem támogatom egyik jelöltet sem” opció. Az indiai bírák szerint az új rendszer megtisztíthatja az ország politikai rendszerét. „A demokrácia a választásról szól és a szavazóknak joguk van ezt a negatív szavazáson keresztül is gyakorolni”- érvelt P Sathasivam, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Az új rendszer alkalmas lehet arra, hogy kiszűrje az alkalmatlan jelölteket, ezáltal nyomást gyakoroljon a pártokra, hogy „tiszta jelölteket” indítsanak a választásokon, vélik a bírák.
A negatív szavazás ötletét még 2009-ben tűzte a zászlajára egy civil mozgalom, majd őtőlük vette át a Választási Bizottság (igazi norm crusader-effect). A Bizottság szerint a tiltakozó szavazást már 13 demokráciában – köztük Franciaországban és Finnországban is – alkalmazzák, sikerrel. A kormányzat nem támogatta a javaslatot, mivel értelmezésük szerint a választás a választásról, és nem a visszautasításról szól. A Választási Bizottság erre úgy vágott vissza, hogy ha a képviselőknek is joguk van a válaszmegtagadáshoz, akkor ez a jog miért ne illethetné meg a polgárokat.
A politikai rendszer „megtisztítása” azért is különösen égető kérdés Indiában, mert jelenleg az 543 tagú alsóházban (Lok Sabha) 150 képviselő ellen indult már el bűnügyi eljárás. Kíváncsian várjuk, hogy az új rendszer képes lesz-e az indiai politikai rendszer hőn áhított megtisztítására, kiváltképp a korrupció és a nepotizmus visszaszorítására.

(kitekinto.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése