2013. október 4., péntek

Vona Gábor ettől nagyon megszabadulna – Fordulópont a Jobbiknál

A devizahitelesekre és a földügyre összpontosít majd a kampányban a Jobbik. A párt a jelöltállítás során kétfrontos harcot vív: sem a legismertebb utcai harcos, sem a mérsékelt szárny vezetője nem lesz jövőre parlamenti képviselő. Vona Gábor lemosná pártjáról a szélsőségesség bélyegét.
A választási kampányra ráfordulva még a szétforgácsolódó baloldali ellenzék viszályai is nagyobb port vernek fel a nyilvánosságban, mint a Jobbik (az ország harmadik legnagyobb pártja) ügyei. Pedig a radikálisoknál sem kicsi a tét – legalábbis erre int a MIÉP esete. A néhai Csurka István mára eljelentéktelenedett pártja a példa arra, hogy egy szélsőjobboldali formációnak néha a második választás életbevágóbb, mint az első.
A Jobbik persze jövőre várhatóan nem esik ki a parlamentből, mint elődje 2002-ben. Ám 2014 bizonyosan fordulópont lesz Vona Gáborék életében. Míg Nyugat-Európában a szélsőjobboldali pártok a (főleg muszlim) bevándorlók elleni küzdelemben találták meg életük értelmét, Magyarországon ez a „vezérfonal” a Jobbiknak a cigánykérdés lett. Most azonban úgy tűnik, a téma pártpolitikai szempontból sikeres felépítése (kiegészítve a primitív tiszaeszlározós antiszemitizmussal) egyben gátja is a továbblépésnek. Szinte levakarhatatlanul ráégette a pártra a „szélsőséges” jelzőt, ami a felmérések szerint Európában mindenütt, de Magyarországon különösen taszítja választók tömegeit.
Az irányváltás jelei először nyáron mutatkoztak. Vona Gábor az erdélyi Borzontban rendezett ifjúsági táborban arról beszélt: pártjának előbb a szélsőséges címkétől kell megszabadulnia, majd kormányképességéről kell meggyőznie a választókat. Végül azt kell tudatosítani, hogy kormányra kerülésük esetén sem szigetelődne el Magyarország. Így világosabb az is, miért a devizahitelesek és a földkérdés tömegeket érintő témái, és nem a radikális szubkultúra mániái lesznek a kampány lándzsahegyei.
(HV)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése