2013. október 4., péntek

Európai alaptörvényt javasolnak a föderalisták

A föderális uniót sínre tévő új alaptörvénnyel váltaná fel az eddigi EU-szerződéseket a föderális Európában hívő EP-képviselőkből szerveződött Spinelli Csoport. Tervük szerint 2015 elején Konventet hívnának össze, ami még a David Cameron által 2017-re előrejelzett referendum előtt befejezné a munkáját.


„Az Európai Unió Alaptörvénye” címet viseli az a közel 300 oldalas dokumentum, amelyet csütörtökön mutatott be Brüsszelben a föderalista párti európai parlamenti képviselőkből álló Spinelli Csoport és a Bertelsmann Alapítvány.
A kudarcot vallott Európai Alkotmányt idéző, de a címét és megközelítését a német szövetségi alaptörvénytől kölcsönző dokumentum a föderális unió megteremtését tűzi ki célul. „Egy laza föderációt javaslunk, egy föderális államnál lazábbat” – közölte a könyv bemutatásának szentelt sajtótájékoztatón Roberto Gaultieri, olasz baloldali képviselő, aki szerint az általuk felvázolt modell egy átmeneti lépést jelent a föderális állam felé. „Föderális uniót, nem pedig európai szuperállamot akarunk” – tette hozzá a honatya.
A Lisszaboni Szerződést átíró alaptörvény visszaállítaná a közösségi modell elsőbbségét, „egy túlméretezett titkárságból valódi demokratikus, alkotmányos kormánnyá alakítva az Európai Bizottságot. Gazdasági és foglalkoztatási kérdésekben, továbbá az energiapolitikában nagyobb hatásköröket adnának az Uniónak. Uniós pénzügyminisztert neveznének ki, aki több pénzügyi forrással és hatáskörrel rendelkezne.
Guy Verhofstadt, az európai liberálisok vezére elmondta, hogy véget vetnének annak a rendszernek, amelyben mindenki kedve szerint válogathat a politikákból. Az alaptörvény ehelyett két kategóriát hozna létre, a tagállamokét, amelyeknek közép- vagy hosszabb távon minden közös politikában részt kellene venniük, illetve a társult tagok státuszát. A képviselők nem titkolták, hogy ebbe a keretbe képzelnék el Nagy-Britanniát is.
A dokumentum megőrizné az uniós intézményrendszer egységét, nem engedve meg azt, hogy az euróövezetnek külön intézményei legyenek. Másfelől az uniós büdzsé mellett fontosnak tartaná, ha a valutaövezet is rendelkezne valamilyen pénzügyi eszközzel.
A 110 EP-képviselőt a soraiban tudó Spinelli Csoport azt szeretné, ha 2015 tavaszán Konvengtet hívnának össze az Európai Bizottság, a tagállamok vezetőinek, az európai és nemzeti törvényhozóknak a részvételével a most javasolt alaptörvény áttanulmányozására és megvitatására. A munkát jóval a David Cameron által tervezett 2017 évi brit referendum előtt fejeznék be.
A képviselők tisztában vannak azzal, hogy a tagállami referendumok komoly kihívást jelentenek, de bíznak abban, hogy egy új narratívával meg lehet majd nyerni az európai közvélemény nagyobb részét a föderális projektnek. Verhofstadt szerint a majdani alaptörvény 16 paragrafusban foglalná össze a célokat és az értékeket, a többi a végrehajtásról szól. A választóknak pedig csak erről a 16 paragrafusról kérnék ki a véleményét.

Bruxinfo.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése