2013. november 18., hétfő

“Hiteles” körkép! Van, ahol a lakáscélú devizaadósokénál is rosszabb a helyzet

A legfrissebb statisztika alapján míg a nem teljesítő hitelállomány a lakáscélú devizaadósok esetében csak enyhén emelkedett, a szabad felhasználású hitelek esetében ehhez képest rohamos romlás következett be. A Magyar Nemzeti Bank a harmadik negyedév hitelállományának alakulására vonatkozó statisztikája szerint a lakáscélú devizahitelek esetében az előző negyedévi 16,5 százalékról 16,6-ra emelkedett a nemteljesítő, vagyis a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya a teljes állományon belül. Ez nominálisan azt jelenti, hogy míg április-június között még 298,8 milliárd forint volt 90 napon túli késedelembe esett, a legutóbbi három hónapban ez 300,1 milliárdot jelentett. Összesen egyébként a lakáscélú devizahitel-állomány 1804 milliárd forint volt a korábbi 1811 után. Egy évvel korábban még 75 milliárddal volt magasabb az állomány.
Ennél viszont sokkal rosszabb a helyzete a szabad felhasználású devizahiteleseknek, hiszen míg az első félév végén a hitelállomány 26,4 százaléka volt késedelmes, a legfrissebb adat szerint 27,2 százalékát már legalább 90 napja nem fizetik. Sőt, ez nem csak arányaiban, de nominálisan is magasabb állományt képvisel, mint a lakáshitelek. Szeptember végén ugyanis 454,5 milliárd forintnyni szabfel-hitelt nem fizettek a teljes 1671 milliárdos állományból. Egy negyedévvel korábban 11 milliárddal volt alacsonyabb a nemteljesítő hitelösszeg az akkori 1682 milliárdos állományból.
Állományszinten talán a legkisebb részt képviselő személyi hitelek esetében a harmadik negyedév végén 14,8 százalékos volt a nemteljesítő állomány aránya a korábbi 13,6 százalék után.
Összessségében egyébként a jegybank indoklása szerint a nemteljesítő hitelállomány növekedéséhez alapvetően a forint harmadik negyedévben bekövetkezett gyengülése járult hozzá leginkább.
Forinthiteleknél egy árnyalattal szebb a kép
Ha a 90 napon túl késedelmes hitelek arányát tekintjük termékenként, akkor a forint alapúak esetében egy fokkal szebb kép rajzolódik ki előttünk, hiszen az áruvásárlási és a személyi hitelek esetében kicsit javult az állomány minősége. Viszont a gépjárműhiteleknél 52,1-ről 53,5 százalékra emelkedett a késedelmes állomány aránya, a szabad felhasználásúak esetében pedig 31,6 százalék volt a nemteljesítő arány szeptember végén a korábbi 28,8 százalék után.
2013 harmadik negyedévének végén egyébként a támogatott lakáscélú hitelek folyósított összege 14,2 milliárd forint volt, aminél több legutóbb pont 4 évvel ezelőtt volt, 2009 harmadik negyedévében. Ekkor 24,9 milliárdos volt a folyósított összeg. A csúcsra emelkedés nem igazán jelent nagy meglepetést, mivel a havi jegybanki statisztikák is egyre növekvő havi hitelfelvételekről árulkodtak.
Az összes hitel tekintetében viszont 2013. második negyedévéhez képest enyhén csökkent a folyósítás. A növekedés elsősorban a forint lakáshitel folyósítás növekedésének hatását tükrözi. Összességében azonban a háztartási hitelállomány változásait tekintve az előző negyedévekhez hasonló tendencia érvényesült: a tárgynegyedévi tőketörlesztések, hitelleírások és eladások összege továbbra is jelentősen meghaladják a folyósítások volumenét, ami a lakosság hitelintézetekkel szemben fennálló tőketartozását tovább csökkenti. A tárgynegyedév végén fennálló hitelállomány csökkenését az előző negyedév végéhez képest tapasztalható forint árfolyam gyengülés – a devizában (elsősorban svájci frankban) denominált hitelállományok forintértékének növekedésén keresztül – némiképp mérsékli.
(mfor.hu )


MENTŐÖV Az átstrukturálás sem segített az adósok felén

Szeptember végén történelmi csúcson volt a bedőlt lakossági hitelek aránya, sőt nyolcból egy adós már több mint egy éve nem fizet. A legrosszabb helyzetben nem a devizahitelesek, hanem a forintalapú szabad felhasználású jelzáloghitelesek vannak. Tovább nőtt a harmadik negyedévben a háztartások nem teljesítő hiteleinek aránya a teljes hitelállományon belül – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A nem teljesítő hitelek teljes volumene szeptember végén 1216,4 milliárd forintot tett ki, ami ugyan önmagában véve még nem számít történelmi rekordnak, mivel márciusban ennél valamivel több nem teljesítő hitel volt. Mivel viszont a teljesítő hitelek volumene is csökkent, a nem teljesítő hitelek aránya ismét historikus csúcson: a kilencedik hónap végén a kölcsönök több mint 18,5 százaléka volt 90 napon túl késedelmes, a több mint egy éve hátralékos állomány pedig megközelítette a 12,8 százalékot, vagyis nyolcból egy adós már legalább 12 hónapja tartozik a hitelező pénzügyi intézménynek.
A legkritikusabb állapotban a szabad felhasználású jelzáloghitel-portfóliók vannak, ezekről – akár forint-, akár devizahitelről van szó – elmondható, hogy az adósok alig több mint fele fizeti már csak pontosan a részleteket. Ráadásul az ilyen hiteleken belül – annak dacára, hogy az adósok nem szembesülnek árfolyamkockázattal – a forintalapúak még rosszabbul teljesítenek, mint a devizások. A 413 milliárd forintnyi szabad felhasználású forint alapú jelzáloghitel-állomány már csaknem egyharmada 90 napon túl késedelmes, és lassan minden negyedik adósról elmondható, hogy már több mint egy éve nem törleszt. A deviza alapú szabad felhasználású jelzáloghitelek persze nagyobb gondot okozhatnak a bankoknak és az adósoknak is, hiszen ezek állománya nagyjából a négyszerese a forinthitelekének. A portfóliók ebben a szegmensben is folyamatosan romlik, a nem teljesítő hitelek aránya meghaladja a 27 százalékot, az egy évnél is régebben hátralékosoké 18 százalék fölött áll.
A lakáscélú hiteleknél is megfigyelhető ugyanez a tendencia. A 615,5 milliárd forintnyi piaci kamatozású forintalapú lakáshiteleknél 15 százalék fölé emelkedett a nem teljesítő állomány aránya, és nyolcból egy adós már több mint egy éve nem fizeti a részleteket. A nagyjából háromszor ekkora deviza lakáshitel-állomány 16,6 százaléka késedelmes már 90 napon túl, és nagyjából minden tizedik adósnak van 365 napnál régebbi hátraléka. A támogatott lakáshiteleknél is tapasztalható némi romlás a portfóliókban, ezek a hitelek viszont még így is sokkal jobban teljesítenek, mint a piaci alapúak. A 90 napon túli késedelem mindössze a bruttó állomány 4,4 százalékára jellemző.
A statisztikai adatok alapján a fizetéskönnyítő programok hatékonysága is kérdésesnek tűnik, egyre nagyobb arányban válnak ugyanis az átstrukturált hitelek nem teljesítővé. A teljes átstrukturált állomány csaknem fele vált szeptember végére nem teljesítővé. A forintalapú jelzáloghiteleseken a legnehezebb ilyen eszközökkel segíteni, az átstrukturált lakáshitelek kétharmada, a szabad felhasználásúak 72 százaléka vált ismét nem fizetővé. A devizahiteleseknél valamivel jobbak az arányok, de az átstrukturált lakáscélú hitelek 42, és a szabad felhasználásúak csaknem fele ott is bedőlt.
Százezrek csatlakozhatnak
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a következő néhány hétben, hónapban „százezres nagyságrendben” csatlakoznak a magyar hitelfelvevők a kibővített árfolyamgáthoz és köztük több tízezren olyanok is, akik eddig nem fizetők voltak – írja az MTI. Patai Mihály, aki egyben az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója az MNB-ben tartott bankárreggelit követően kiemelte: a bankrendszer részéről ígéretet tett arra, hogy az érintett magyar bankok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a parlament döntését sikeresen hajtsák végre. A bankszövetség elnöke elmondta: a kiterjesztett árfolyamgát mellett szó esett az MNB növekedési hitelprogramjának folytatásáról is. A hitelprogram második fázisa más ritmust követel meg és megbeszélték, milyen javítási lehetőségek vannak.
(vg.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése