2013. december 4., szerda

A tőzsdelufi csúcspontjának 15 előjele

A 2013-as közgazdasági Nobel-díj egyik nyertese szerint „a lufik pontosan így néznek ki” és leginkább az amerikai tőzsdepiac miatt aggódik. A helyzet azonban úgy áll, hogy nem kell Nobel-díjasnak lenni, ahhoz, hogy ezt meglássuk.
A pénzpiacok már egy ideje szárnyalnak, miközben a gazdaság egésze stagnál. A likviditás észnélküli növelése a Federal Reserve Bank által nevetséges magasságokba pumpálta a részvényárfolyamokat és egyre többen aggódnak emiatt.
A tömegmédiában hallható és olvasható megnyugtató cikkek ellenére egyre többen veszik észre, hogy ezt a lemezt hallottuk már. Hallottuk a dotkomlufi idején, és láttuk a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszakban. A mostani lufi vajon mikor durran szét? A választ természetesen senki sem tudja pontosan, de egy biztos, előbb-utóbb minden irracionális pénzügyi lufi kidurran. Emlékezzünk arra is, hogy minden lufi a kidurranás előtt a legnagyobb, így az alábbi 15 előjel segíthet eligazodni, hogy mennyire járhatunk közel az óriás tőzsdelufi csúcspontjához.
1. Bob Shiller, az idei közgazdasági Nobel-díj egyik nyertese szerint „a lufik pontosan így néznek ki” és különösen „az amerikai tőzsdepiac miatt aggódik”.
2. A tőkeáttétes hitelállomány 50 százalékkal nőtt 2012. január óta és jelenleg a valahai legmagasabb szinten áll. Az utolsó két alkalom, amikor ez a mutató ilyen emelkedést mutatott 2000-ben, a dotkom lufi kidurranása előtt és a 2008-as válság kirobbanása előtt volt. Amikor ez a kártyavár összeomlik a helyzet nagyon csúnya lesz
„Amikor kirántják a szőnyeget a dekoráció alól, sok minden borul és törik majd,” mondja Uri Landesman, a Platinum Partners alapkezelő elnöke. „Amikor a letétek mennek, mindenkinek saját magának kell biztosítani a fedezetet. Na akkor, komoly korrekciókat fogunk látni.”
3. A 2009-es piaci mélypont óta a Dow 143, az S&P 500 165, a Nasdaq pedig elképesztő 213 százalékot ugrott. Ezek a számok semmilyen formában vagy szempont szerint nem tükrözik a gazdasági valóságot.
4. A TrimTabs nevű piackutató cég szerint az S&P 500 jelenleg túl van árazva.
5. Mark Faber a CNBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy „egy óriási spekulációs lufiban vagyunk”.
6. A Google-on 2007. november, azaz a legutóbbi tőzsdekrach óta nem volt ennyi keresés a „stock bubble” (részvénylufi) kifejezésre.
7. Az ár/nyereség arányok rendkívül magasak:
A Wall Street Journal szerint múlthét pénteken a Dow 30 komponensével az előző négy negyedév 17,8-szorosáért kereskedtek. Ez 13,7-szerese az egy évvel ezelőtti nyereségnek.
8. A CNBC szerint jelenleg a Pinterest megosztó oldal értéke, annak ellenére, hogy a weboldal nem termel nyereséget, több mint 3 milliárd dollár.
9. A Twitter egy hétéve indult cég, amelyik soha nem termelt nyereséget. Sőt, az elmúlt negyedévben 64,6 milliárd dollár veszteséget termelt. A piac szerint ennek ellenére a cég jelenleg 22 milliárd dollárt ér.
10. Jelenleg a Facebook tőzsdei értéke hozzávetőlegesen 100 év nyereségének felel meg. A becslések szerint értéke most körülbelül 115 milliárd dollárra tehető.
11. Howard Marks, az Oaktree Capital munkatársa nemrég azt mondta, hogy szerinte a „piacok ma kockázatosabbak, mint a 2008/2009-es válság mélypontján voltak.”
12. Graham Summers arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a kiskereskedelmi befektetők a dotkomlufi 2000-es csúcspontjakor látott mennyiségben vásárolnak részvényeket.
13. David Stockman, aki az amerikai Költségvetési Hivatal vezetője volt Ronald Reagan elnöksége alatt, úgy gondolja, hogy a pénzpiacok rendkívül veszélyes, bizonytalan helyzetben vannak és komoly bajok elébe néznek a jövőben:
„Hatalmas lufik vannak mindenhol, Japántól, Kínán és Európán át egészen az Egyesült-Királyságig, a világ pénzpiacai pedig rendkívül veszélyesek, bizonytalanok, aminek eredményeként komoly bajok és eltolódások várhatók a jövőben.”
14. Bob Janjuah, a Nomura Securities szakértője szerint az elkövetkezendő néhány évben „25-50% mértékű kiárusítás várható a világ tőzsdéin”.
15. Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban, Tyler Durden, a Zero Hedge szerkesztője úgy gondolja, hogy az amerikai tőzsde a korábban számtalanszor látott mintát ismétli. Szerinte „túlértékelt, túlvásárolt, túlzottan optimista, emelkedő nyereséget mutató piaci szindrómát látunk”, ami minden esetben a spekulatív csúcsok jellemzője, beleértve (és kimerítően) az 1929-ben, 1972-ben, 1987-ben, 2000-ben, 2007-ben, 2011-ben valamint 2013. februárban, márciusban és most tapasztaltakat, (amelyek a 20% körüli veszteséget előzték meg, az aktuális mennyiségi enyhítéssel szembeni bizalomvesztés eredményként).”
Ahogyan arról korábban számtalanszor beszéltünk, a piaci lufit a mennyiségi monetáris enyhítés fújta fel. A Fed által biztosított olcsó pénz mesterségesen felverte az árfolyamokat, ami a lakosság igen csekély hányadának kedvezett csupán. Az Egyesült Államokban például a magánkézben lévő részvények 82 százaléka a leggazdagabb 5% birtokában van.
Nem mindenki osztja azonban a fenti véleményeket. Janet Yellen, a Federal Reserve új vezetője szerint aggodalomra semmi ok:
„A részvényárfolyamok erőteljesen emelkednek,” mondta Yellen. „Ha megnézzük a hagyományos értékmérőket, nem olyan területeken látjuk az emelkedő árakat, amik lufira engednek következtetni.”
Vajon kinek van igaza? A részvények árfolyama vajon merre fog mozdulni? Aki tudja a választ erre a kérdésre, sok pénzt kereshet.
A lufi kidurranhat, de az is elképzelhető, hogy az árak még tovább emelkednek.
Az elmúlt 30 év során az S&P 500 átlag 80 százalékot emelkedett december hónapban. Talán idén is így lesz, talán nem.
Hamarosan megtudjuk…

Forrás: The Economic Collapse
http://idokjelei.hu/2013/12/a-tozsdelufi-csucspontjanak-15-elojele/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése