2013. december 4., szerda

A jüan a második legtöbbet használt pénznem a külkereskedelemben

A Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság (SWIFT) tájékoztatása szerint a renminbi (jüan) az eurót megelőzve a második leggyakrabban használt pénznemmé vált a nemzetközi kereskedelemben, az amerikai dollár után.

A Wall Street Journal weboldalán december 3-dikán közölt SWIFT statisztikák szerint a hagyományos kereskedelmi finanszírozásban az ügyletek 8,66%-ában használták a jüant elszámolási pénznemként októberben, ezzel a második leggyakrabban használt pénznem lett. Az első helyen az amerikai dollár áll, 81,08%-os részesedéssel, míg a harmadik helyre csúszott euró a tavaly januári 7,87%-os arányhoz képest csupán 6,64%-ot mondhatott magáénak.

A külkereskedelmi ügyletekben jüant leggyakrabban használó öt ország és terület a következő: Kína, Hongkong, Szingapúr, Németország és Ausztrália.

A SWIFT adatai szerint októberben a renminbi továbbra is őrizte 12. helyét a fizetési tranzakciók listáján. Bár októberben 1,5%-kal nőtt a jüanben teljesített tranzakciók értéke, azonban ez elmaradt a globális 4,6%-os bővüléstől, így kissé csökkent a jüan részesedése e tekintetben.

http://hungarian.cri.cn/1321/2013/12/04/136s167107.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése