2013. december 4., szerda

Fel! Vigyázz!

Vigyázzállással indul majd a parlamenti ülés, de tilos lesz táblákkal, vagy magnóval kísérni a mondanivalót, az igazolatlan hiányzást pedig soványabb tiszteletdíjjal büntetik az országgyűlésben jövőre, a kedden bemutatott új parlamenti házszabály tervezetének értelmében. Új állandó bizottságok jönnek, módosul a törvényalkotás folyamata, és erősebb képviselethez jutnak a nemzetiségek.
Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szigorúbb szabályokat kell betartaniuk azoknak az országgyűlési képviselőknek, akik a 2014-es választás után kerülnek be az eleve csökkentett számú országgyűlésbe. Ez derül ki a házszabály módosítására vonatkozó, a Fidesz és a KDNP által kedden benyújtott javaslatból.
Megtiltanák például, hogy a képviselők képekkel, hangfelvételekkel, vagy tárgyakkal szemléltessék mondanivalójukat az ülésteremben vagy a bizottsági üléseken, vagyis száműzik a tiltakozó táblákat, megafonokat, és a hasonló eszközöket. Ha mégis szeretnének ilyet alkalmazni, külön engedélyt kell majd kérniük a képviselőknek, de aki ezt nem teszi meg, azt ki is zárhatják az adott ülésről.
Jaj lesz az igazolatlan hiányzóknak is. Őket tiszteletdíjuk arányos csökkentésével büntetnék, és azok is fizethetnek majd, akik bejelentés nélkül vannak távol olyankor, amikor az előre feltüntetett szavazások időpontjában nem határozatképes az országgyűlés. A csökkentés azonban csak legfeljebb a tiszteletdíj harmada lehet. Ugyanez a szankció érvényes lenne a bizottsági ülésekre is, itt ráadásul az a képviselő is pénzlevonásra is számíthat, aki ülésszakonként a bizottsági ülések több mint feléről, de legalább három ülésről igazolatlanul hiányzik.
Hatékony törvényhozási munka
Az ülés kezdetén: a házelnök emelvényre lépésekor mindenkinek fel kell majd állni, amivel „a választópolgárok közösségét” köszöntik, de felállással kell üdvözölniük a képviselőknek az ülésen esetleg megjelenő köztársasági elnököt is.
Szigorítanak a benzinköltség-elszámoláson: legfeljebb egy kétezer köbcentis autó fogyasztásának megfelelő mértékben használhatnák benzinkártyájukat a képviselők…
Újdonság még, hogy kiemelkedő évfordulón, nemzeti ünnepeken ünnepi vagy emlékülést tarthatna az országgyűlés…
Az új házszabály előkészítése másfél éve kezdődött Kövér László házelnök kezdeményezésére. Az első tervezet nyár elejére készült el. A kormány szerint az Országgyűlés jövő februárban fogadhatja el az új házszabályt. A javaslatról jövő kedden kezdődhet általános vita, és ez szerdán, várhatóan időkorlát nélkül folytatódik. A részletes vitát egy héttel később vagy a jövő év elején bonyolíthatják le.
(Origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése