2013. december 4., szerda

Egy amerikai képviselőnő szerint Irán nukleáris létesítményeit „le kell bombázni”

Michele Bachmann, a képviselőház egyik republikánus tagja szerint Irán nukleáris létesítményeit „le kell bombázni”, a hat nagyhatalom és Irán közötti nukleáris egyezmény ellenére.
„Talán a miniszterelnökre (Benjamin Netanyahu) hárul az a döntéshozatal, melyet egyáltalán nem szeretne megtenni: ez azon létesítmények lebombázása volna, melyeket Iránban le kell bombázni!” – Ezt Bachmann az Amerikai Cionista Szervezet (Zionist Organization of America - ZOA) gáláján mondta beszéde során.
November 24-én, Genfben az ENSZ BT öt állandó tagja (plusz Németország) és Irán egy hat hónapos egyezményt írt alá.
A Fehér Ház Hírszerzési Bizottságának tagja (Michele Bachmann) szerint a nukleáris üzlet egy megfontolt erőfeszítés volt Izrael biztonsági érdekeinek megsértésére.
„A genfi döntésnek, melyet az öt állandó tag (és Németország) hozott, több köze volt Izraelhez, mint Iránhoz” – mondta.
„Hiszen, tudják, a hozott döntés lehet a legnagyobb bunkósbot, melyet a miniszterelnökünk és a világ nemzetei arra használhatnak, hogy megakadályozzák Izraelt nem csupán önmagának, hanem a létezési jogának a megvédésében” – állította a képviselőnő.
A zsidó ZOA korábban elítélte az egyezményt és „csillapító egyezségként” jellemezte.
A korábbi amerikai elnökjelölt felhívta a figyelmet arra, hogy az egyezmény elszigetelve hagyta Izraelt.
„Izrael most talán kénytelen egyedül kiállni, mert a világ legnagyobb nemzetei magára hagyták a végszükségében”. – Mondta Bachmann - „Egy dolog Izrael barátjának lenni, mikor süt a nap és minden rendben van… de egy másik dolog Izrael barátjának lenni és nyomatékosítani Izrael létezésének, sőt önvédelmének a jogát, s talán ez a jog magába foglalja nukleáris létesítmények és lehetséges nukleáris létesítményének lebombázását Iránban.”
Az izraeli miniszterelnök haragosan reagált az együttműködésre és „borzalmas hibának” nevezte azt.
„A világ vezető hatalmai első alkalommal egyeztek meg, hogy Iránnak engedélyezik az urándúsítás folytatását, teljesen figyelmen kívül hagyva az ENSZ szankcióit” – mondta Netanyahu. „Izrael nincs lekötelezve ettől az egyezménytől!”
Eközben Barack Obama megvédte az egyezményt és elutasította a gyarapodó kritikákat Izrael és a Kongresszus részéről.
„Nem zárhatjuk be az ajtót a diplomácia előtt és nem zárhatjuk ki a békés megoldásokat a világ problémáira” – mondta Obama.
„Nem vethetjük bele magunkat egy állandó konfliktus-körforgásba. Politikailag talán egyszerű kemény szavakat használni és acsarkodni, de a biztonságunk érdekében nem ez a megfelelő” – tette hozzá. 
Molnár Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése