2013. december 4., szerda

Egyre kevésbé mernek kekeckedni a Kínai sárkánnyal

331553_China-Japan-Islands

- A kínai harci gépek fellépése a térségben a jelek szerint elgondolkodtatta Amerikát -


Az USA elismeri a kiterjesztett kínai légteret?


Az amerikai kormányzat azt kéri az amerikai légitársaságoktól, hogy tartsák tiszteletben Kína amúgy egyoldalú lépését a Kelet-kínai-tenger felett kijelölt azonosítási zóna ügyében.

…Sok reakció szerint háború veszélyét is magában rejtette az a pekingi döntés, hogy a Kína által deklarált, a légvédelem által ellenőrzött övezetet kiterjesztették azoknak a szigeteknek a vidékére is, amelyek hovatartozásáról Kína és Japán kemény vitában áll, és amely terület felett eddig Japán ellenőrizte hivatalosan a légteret. Ami a konfliktus elfajulásával fenyeget éppen az, hogy a két légtér most már a kritikus övezetben átfedi egymást.

A bejelentés utáni nap két fegyvertelen és vadászkíséret nélküli B–52-es bombázó demonstratíve átrepült a zónán anélkül, hogy a kínai hatóságok figyelmeztetésének megfelelően előzetesen erre engedélyt kért volna. Hasonlóan jártak el japán katonai gépek, a légtérben megjelenő japán légitársaságok is annak megfelelően repültek, ahogy azt Tokió elvárta tőlük, vagyis nem adtak le előzetesen repülési tervet erre a légtérre a kínaiaktól.

Ugyanakkor az első néhány nap kivárása után most már megjelentek a kínai katonai gépek is a vitatott övezetben, légtérellenőrzők és felfegyverzett harci gépek egyaránt. Gyanítható, hogy a Fehér Ház emiatt döntött úgy, hogy azt ajánlja, általános megfogalmazásban, de nyilvánvalóan a kelet-kínai tengeri fejlemények kapcsán, hogy az amerikai légitársaságok repüljenek a külföldi országok által kibocsátott NOTAM-ok (Notices to Airmen) szerint.

1-image-1
Kínai légtérellenőrző: az amerikaiak nem akarnak kockáztatni, a japánok továbbra sem ismerik el a változást

Az ázsiai, illetve csendes-óceáni térség légitársaságainak szövetsége, az AAPA a maga közleményében a repülésbiztonság elsődleges szempontjait emeli ki, miközben óvatosan úgy fogalmaz, hogy a társaságok a nemzetközi előírásoknak megfelelően megteszik „a szükséges kiigazításokat” a légi navigációs eljárásokban. Hasonlóan döntött többek között a Qantas is, mondván, ha azok az országok, ahová repül, elfogadják a helyzetet, az ausztrál hordozónak sincs más választása.

Japán és a japán cégek azonban a B–52-es átrepülések után sokakat meglepő amerikai fordulat ellenére továbbra is a régi eljárásokat tartják érvényesnek, és a kínai lépés ügyében az ENSZ szakosított légügyi szervezetéhez, az ICAO-hoz fordulnak.

Az ATW online arra emlékeztet, hogy a japán–kínai konfliktus már tavaly is súlyos veszteségeket okozott mindkét ország légitársaságainak, amikor az elmérgesedett vita miatt járatokat állítottak le, és egy ideig szinte egyáltalán nem volt légiforgalom a két ország között. Mint arról akkor beszámoltunk, nem egyszerűen arról volt szó, hogy légitársaságok járatokat mondtak le, hanem arról, hogy a feszültség miatt turisták, látogatók tízezrei mondták le útjukat a másik országba.


SzRTI-Hídfő megjegyzése: Szun Cu, az időszámításunk előtt élt kínai hadvezér írta a “Hadviselés törvényei” című könyvében:

A győzelem feltételei: (szabad fordítás)

- Ha nem ismered önmagad és nem ismered az ellenségedet, – biztos lehetsz abban, hogy vereséget szenvedsz tőle.

- Ha ismered önmagad, de nem ismered az ellenséged, – lehet, hogy győzöl, lehet, hogy nem.

- De, ha jól ismered önmagad, és jól ismerd az ellenségedet is, – biztos lehetsz a győzelmedben.

Nos, ezt a szabályt nem veszik figyelembe az amerikaiak, – hiába ismerik ők is Szun Cu-t, mégsem tudják alkalmazni. – Mert egyre kevésbé ismerik önmagukat, – a kínaikakat pedig végképp nem.

A kínai ember egy európai, de még inkább egy amerikai számára nehezen megismerhető. – Hát még az egész társadalom. Hosszú idő kell a megismeréséhez és kellő tisztelet. – Ám ebből a kettőből az amerikaiak birtokában, – már egy szemernyi sincsen…

De nemcsak szellemi és erkölcsi szinten, – hanem immáron a technikai kérdésekben is lekőrözi Kína a nyugati világot:

A világ legnagyobb teljesítményű számítógépe Kínában működik. Hadseregének létszáma valójában ismeretlen, – annyit azonban tudunk, hogy csak a kínai katonanők száma eléri a 300 milliót!

A Kínai hadsereg technikája pedig immár világszínvonalú! A haderő fejlesztése elsődleges, fegyelme kiváló. A mellékelt film rövidsége ellenére is bizonyító erejű.

Hát ez az, amiért kénytelen az USA elfogadni Kína döntéseit.
Kassai Ferenc – Fort András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése