Hozzávalók:
2 kg paradicsom
1 kg paradicsompaprika
1 kg vöröshagyma
2 db babérlevél
A
vöröshagymát apróra vágjuk, a paradicsomot és paradicsompaprikát kb.
negyedekre vágjuk, és ezeket egyszerre puhára főzzük, nem kell vízzel
felönteni, a paradicsomnak van leve. A babérlevelet főzés után vegyük
ki.
Ezután az egészet passzírozzuk át paradicsompasszírozón, akár kétszer is.
Az átpasszírozott ketchupnak öntsük le óvatosan a felesleges levét, majd tegyük lábasba.
Tegyünk bele:
30 dkg cukrot
1 és ½ deci mustárt
1 evőkanál sót
½ dl 10%-os ecetet
½ kávéskanál törött borsot
Jól elkeverjük, és fél, háromnegyed órát főzzük, hogy elpárologjon a leve és besűrűsödjön.
A
paradicsomszószt forró állapotban előtte jól kimosott, előmelegített
befőttesüvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük, hagyjuk jól kihűlni.
Ha valaki savanyúbban szereti, 1 dl ecetet is tehet bele, valamint lehet ízesíteni egy kevés fahéjjal is.
Az
így elkészült ketchup nagyon finom, fűszeres ízű, sokkal jobb, mint a
boltban kapható ketchup. Nem tartalmaz tartósítószert, sem
adalékanyagot, csak a mustárban lehet egy kevés, de a mustár nem alkotja
nagy százalékát a ketchupnak, meg amúgy is, még mindig jobb, mint a
bolti.
http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/oenellatas/2888-izletes-paradicsomszosz-hazilag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése