2013. december 4., szerda

Legalább 31 embert öltek meg a legújabb iraki erőszakhullám során

Legalább 31 embert öltek meg a legújabb iraki erőszakhullám során, mely magába foglalt robbantásokat és fegyveres támadásokat is Irak-szerte.
Csütörtökön, Babil tartományban számos várost ráztak meg autókba rejtett pokolgépek, melyek hat embert öltek meg. Egy autóba rejtett bomba egy rendőrségi ellenőrzési pont közelében robbant fel Salaheddin tartomány Samarra nevű városában. A támadás során három rendőr meghalt és kettő megsebesült. Salaheddin tartomány más városaiban is számos hasonló merénylet történt, csakúgy, mint Wasit tartományban, ahol hatan haltak meg és tizenöten megsebesültek.
Továbbá: fegyveresek lelőttek hat embert, beleértve két civilt is Salaheddin tartományban. A fővárost, Bagdadot ért bombatámadás-sorozat következtében legalább hat ember meghalt.
Az északi Mosul nevű városban négy ember vesztette életét lövöldözésekben. Jelentések szerint a támadások 600-ra emelték a novemberi áldozatok számát Irakban. Semmilyen csoport nem vállalta a támadásokért a felelősséget, habár az Al-Qaeda-hoz tartozó fegyveresek gyakran alkalmazzák a terror ezen formáit. Október 23-án, az iraki miniszterelnök, Nouri al-Maliki figyelmeztetett, hogy Irak egy „népirtó-háborúval” néz szembe.
„Világossá vált… Irak egy olyan népirtó-háború alanya lett, mely minden egyes alkotóelemét célba veszi”, mondta az iraki miniszterelnök. Az Al-Qaeda fegyveres csoportot okolta emberek ezreinek a meggyilkolásáért, mondván, hogy a csoport „állampolgárok házait rombolja le és kormányzati épületeket robbant fel”.
November 1-én, az Iraki Egészségügyi, Belügy és Védelmi Minisztériumok által közzétett adatok szerint az arab országban az erőszak csak októberben 964 ember életébe került, valamint 1600 embert megsebesített.
Molnár Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése