2014. január 29., szerda

A Bildenberges Martonyi nyíltan hülyének nézi az orosz diplomatákat

Martonyi kedden adott egy interjút a Gazdasági Rádiónak, amiben úgy tűnik egy közelmúltban tett nyilatkozatát akarta ellensúlyozni. Valaki igencsak rápiríthatott a külügyminiszter úrra a nyugati támogatók közül, miután fel mert szólalni, hogy az Egyesült Államok fogja vissza magát a Magyarországgal szembeni kritikákkal. Akár meg is billenthették alatta a leejtőt, és hogy nyugati elköteleződését bizonygassa, egy Moszkva ellenes kritikával akart visszatáncolni a nyugat kegyeltjei közé.
Martonyi szerint az orosz diplomácia rosszul mérte fel az ukrán helyzetet, sőt, még az se lenne rossz az orosz gazdaságnak, ha Ukrajnán keresztül az EU-s termékek elöntenék az orosz piacot. A külügyminiszter szerint Oroszország fenntartása az európai termékek beözönlésével szemben "nem túl komoly érvelés", és egyébként is, ha csak ez az egyetlen probléma, ez más úton is megoldható.
Vajon mivel kellett megfenyegetni egy gazdaságilag lepukkant ország külügyminiszterét ahhoz, hogy valaki a térség nagyhatalmának diplomatáit nyilvánosan hülyének nézze? Elég a személyes megfoghatóság, vagy az amerikaiak részéről szükséges volt annak felemlegetése is, hogy a magyar külügy nem-hivatalos dolgai esetleg nyilvánosságra kerülhetnek?
A külpolitikai összeesküvés belpolitikai előnnyé kovácsolása - zavarosban halászás
Apropó, nem-hivatalos külügy: Martonyi nem győzte hangsúlyozni azt is, Magyarországnak érdeke, hogy Ukrajna ne destabilizálódjon. Ez már csak annál fogva is érdekes, mert a közeljövőben akár napvilágot láthatnának olyan dokumentumok is, melyek alátámasztják, hogy amerikai-magyar államközi megállapodás van a kárpátaljai gázimport ellenőrzésére vonatkozóan.
Martonyi azt is hangsúlyozta, ma este összeülnek a Visegrádi Négyek miniszterelnökei, hogy megvitassák az Ukrajnában kialakult helyzetet. Ha az Ukrajnával határos országok miniszterelnökei tanácskoznak az ukrán helyzet kapcsán, az pedig azt jelenti, hogy - Martonyi megfogalmazásával élve - "hatalmas hibát követnek el".
Miért? Mert erre a tanácskozásra éppen annak az országnak a képviselőit felejtették el meghívni, aki rendezni fogja az ukrán helyzetet (Oroszország). Mi elhisszük, a külügyminiszter úgy gondolja, a nyugatiak majd betartják ígéreteiket a területek visszacsatolására vonatkozóan. De milyen garanciát lát arra, hogy amikor a bevonuló csapatok összetalálkoznak, a többi összeesküvő ország is betartja az ígéreteit? Talán úgy gondolja, az Ukrajnába bevonuló lengyel és román csapatok majd udvariasan megállnak a megbeszéltek szerint, ha a paktumban részt vevő egyik ország (Magyarország) gyakorlatilag semmilyen katonai erővel nem rendelkezik?
Külügyminiszterként nem érzi felelősnek magát amiatt, hogy Magyarországot belesodorja egy szomszédos ország feldarabolására szőtt összeesküvésbe, miközben hazánk akkora haderővel sem rendelkezik, hogy saját határait megvédje? Talán erre gondolt, amikor azt mondta, "Magyarországnak nem érdeke, hogy Ukrajna destabilizálódjon"?
Ha Ukrajna darabokra hullik, nem csak Ukrajna, hanem teljes Kelet-Európa térképe újra lesz rendezve. Ha így alakulnak a dolgok, az nyers katonai erő mentén fog történni, nem betarthatatlan ígéretek alapján. Egy ilyen helyzetben Magyarországnak felelős külképviseletre van szüksége, nem pedig Martonyi-féle behízelgő politikusokra.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése