2014. január 29., szerda

Teljes kudarc volt az EU-Oroszország csúcstalálkozó

Lezajlott egy újabb EU-Oroszország csúcstalálkozó, az azt követő sajtótájékoztatón pedig újabb információk is elhangzottak Kelet-Európa helyzetére vonatkozóan. Valószínűleg ez az a fórum, ahol a nagyhatalmak közt a térséget érintő paktumok is létrejöttek, de a külső szemlélő számára eljátszott színházi előadásból is sok mindenre következtetni lehet.
Mostanra senki nem rejti véka alá, hogy Ukrajna sorsásnak alakításába a legkevesebb beleszólása az ukrán kormánynak van. Az EU-Oroszország csúcstalálkozón ugyanis az Európai Unió meghatározta Ukrajnával kapcsolatos követeléseit, - nem az ukrán kormánynak címezve azt, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Ebből tudható, hogy szerencsére még nem az EU befolyása érvényesül Ukrajnában, ők vannak abban a pozícióban, hogy területi követeléseik legyenek.
Vlagyimir Putyin a kötelező diplomáciai körök lejárását követően zárt ajtó mögött tartott megbeszélést az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökeivel. A később tartott sajtótájékoztatóból leszűrhetjük, gyakorlatilag az uniós vezetés megkérte Oroszországot, hogy mondjon le Ukrajnáról és adja át az Európai Uniónak. Putyin pedig udvariasan nemet mondott.
Ez a gyakorlatban úgy zajlott, hogy Herman van Rompuy afelől érdeklődött, hajlandó-e Oroszország felülvizsgálni az Ukrajnával korábban kötött együttműködéseket és megállapodásokat, ha Kijevben az ellenzék akár demokratikus úton is, de hatalomra kerül. Putyin pedig közölte az uniós vezetővel, hogy nem, a megállapodások érvényben maradnak. Vagyis akár forradalmat csinálnak, akár előveszik a demokratikus színház összes kellékét és úgy játsszák el az előadást, a mindenkori ukrán kormányra ugyanúgy vonatkoznak az Oroszországgal kötött megállapodások, mint ha mi sem történt volna.
Vlagyimir Putyin elmondta, hogy ezeknek a megállapodásoknak a felmondásával az ukrán népet árulnák el, a Moszkvával kötött egyezményekből ugyanis nem az ukrán kormány, hanem az ukrán nép profitál. Nem az ukrán kormánynak olcsóbb a gáz, hanem az ukrán népnek olcsóbb a fűtés. Nem az ukrán politikusok tankolnak olcsóbban, hanem az ukrán nép. Ezért bármilyen egyezményt is rúg fel egy esetleges nyugati bábkormány, nem az ukrán kormánynak lesz rossz, hanem az ukrán népnek. Vagyis csinálhatnak forradalmat, vagy nyerhetnek választások útján, ha az új ukrán kormány a nyugat felé fordul, az ukrán nép azt nem fogja tolerálni. Senki nem támogatna ugyanis egy olyan kormányt, ami miatt kétszeres áron kell tankolni, és a fűtés is dupla annyiba kerülne.
Ezt az EU-Oroszország csúcstalálkozót már eleve nevetségesen megalázó körülmények között tartották meg. Az uniós vezetők úgy gondolták ugyanis, hogy Ukrajna aláírja a társulási egyezményt az Európai Unióval, így ők majd megalapozott követeléseket sorolhatnak fel Putyinnak a zárt ajtók mögötti megbeszéléseken. Ez a gyakorlatban nem volt megvalósítható, ugyanis az ukrán delegáció nem írta alá a társulási megállapodást. Emiatt az EU vezetői hét órával a csúcstalálkozó kezdete előtt elhalasztották a programot, amit így nem 2013 végén, hanem most tartottak meg. Úgy gondolták, mostanra az ellenzéki erők hatalmas eredményeket érnek el az országban és lesz tárgyalási alap, de ez sem egészen így alakult, lényegében annyi az EU tárgyalási alapja Ukrajna kapcsán, hogy az országban működnek a terroristáik és erre hivatkozva fenyegetőzhetnek.
Ennyit tudtak letenni az asztalra, felforgatást és atomerőművek felrobbantásával fenyegető terroristákat. Nem kérdéses, akár népszavazást is kiírhatnak, az eredmény továbbra is ugyanaz lenne.


http://www.hidfo.net/2014/01/29/teljes-kudarc-volt-az-eu-oroszorszag-csucstalalkozo


Putyin az EU-t bírálja Ukrajna ügyében: minél több a közvetítő, annál több a probléma


Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálta kedd este az Európai Uniót amiért az magas rangú küldöttet meneszt Ukrajnába. Putyin szerint a lépés politikai beavatkozásnak tekinthető.
Az orosz államfő mindezt Brüsszelben mondta az EU és Oroszország egynapos csúcstalálkozójának értékelésekor. “El tudom képzelni, hogy mi lenne európai partnereink reagálása arra, ha a mi külügyminiszterünk egy ország válságának kellős közepén odalátogatna egy Európa-ellenes tüntetésre és további cselekvésre buzdítaná a demonstrálókat” – mondta Putyin hozzátéve, hogy minél több valahol a közvetítő, annál több a probléma.
Az orosz elnök szerint az EU túl elnéző az ukrán ellenzékkel, amelynek egyes tagjai rasszista és idegengyűlő kijelentésekkel népszerűsítik magukat. Ami az EU Ukrajnába menesztett küldöttségét illeti, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője már kedden kedden Kijevbe rohant. Ashton a héten amúgy is Ukrajnában vizitált volna, de előbbre hozta utazását, hogy segítsen a válság “rendezésében.”





http://balrad.wordpress.com/2014/01/29/putyin-az-eu-t-biralja-ukrajna-ugyeben-minel-tobb-a-kozvetito-annal-tobb-a-problema/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése