2014. január 29., szerda

Szíriai fenyegetés: Új szárazföldi hadosztályt állít fel az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg új szárazföldi hadosztályt állít fel, amellyel a megszállt Golán-fennsíkon fokozzák a védelmi képességet - közölte kedden egy katonai szóvivő.
A fennsík bibliai megjelölése után elnevezett Basan hadosztályt az 1974-es tűzszüneti vonalhoz vezényelik, és azzal a feladattal bízzák meg, hogy hárítson el minden "biztonsági fenyegetést". A csapatok erősítik az izraeli hadsereg gyors reagálási képességét is a térségben - mondta.
A Golán-fennsíkon a szíriai polgárháború 2011 márciusi kirobbanása óta feszültebb a helyzet, vannak fegyveres incidensek is, ezek azonban nem súlyosak. Könnyűfegyverek vagy aknavetők lövedékei időnként eltalálják az izraeli hadsereg állásait, amire a katonaság esetről esetre válaszol.

Izrael hivatalosan háborúban áll Szíriával, és 1967 óta megszállás alatt tartja a Golán-fennsík mintegy 1200 négyzetkilométerét. A nemzetközi közösség nem ismeri el a zsidó állam fennhatóságát a területen, amelynek mintegy 510 négyzetkilométere maradt szíriai ellenőrzés alatt.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése