2014. január 10., péntek

Banki adósok-devizaadósok – “Megállapításra került a teljes szerződés érvénytelensége"

Megvan az első, az adósokra kedvező olyan jogerős ítélet...

…”A semmis szerződés esetén a feleknek egymással el kell számolni…”

Megvan az első, az adósokra kedvező olyan jogerős ítélet, – amelyet ugyan a Kúria előtt még lehet támadni, – de amely majdnem teljes egészében elfogadja az általunk is 4-5 éve hivatkozott elveket:
1.) A kölcsönszerződés semmisségét az az adós is kérheti, aki korábban a tartozást elismerte.
(Tehát a NET-en keringő és egy vidéki ügyvéd által terjesztett jogi h…ség, amely szerint rövid határidő van még a szerződések megtámadására, minden jogi alapot nélkülöz).
A devizaalapúnak elnevezett hitel ténylegesen forinthitel.
Az előzetes tájékoztatás hiánya teljes érvénytelenséget vonz maga után.
2.) A kamatra díjra, költségekre vonatkozó tisztességtelen feltétel, illetve azok egyoldalú módosítása a teljes szerződés semmisségét vonja maga után.
3.) Az egyoldalú szerződésmódosítás, – különösen amelynek a megismert aránytalanságok a következményei, – a szerződés teljes semmisségét eredményezi.
4.) A deviza-alapú kölcsönszerződés vételi és eladási ára közötti különbség mögött tényleges deviza nincs, ezért érvénytelen
5.) Mint megállapítási kereset mögött nincs olyan szándék, amely az elszámolást is igényelné, így megállapításra került a teljes szerződés érvénytelensége.
________________________________________________________________
A semmis szerződés esetén a feleknek egymással el kell számolni.
A fentiekben ismertetett ítélet alapján az elszámolás feltehetően az eredeti feltételek szerint kell, hogy történjen, azaz a kiinduló havi részlet alapján megállapítják még az azon elvek alapján fennmaradó hátralékot, amelyből levonják a ténylegesen és bármilyen címen befizetetett összeget. A kettő különbözete a tartozás, amelyet fizetni kell, és amely elvileg nagyságrendekkel kisebb, mint a banki felmondás alapján felturbósított hátralék.
Bp. 2014.01.10.
Dr. Czirmes György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése