2014. január 10., péntek

Lázár és a vagyonosodás

Az elmúlt napokban a média Lázár János és családjának vagyonosodási ügyeivel volt tele. Kik akarják lejáratni? Erre több elmélet is született, - egyesek szerint a baloldal gyűjtött össze anyagokat és kezdett lejárató kampányba, mások szerint a média robbantotta az ügyet. Szerintünk azonban másról van szó.
Orbán a Fidesz centrumában foglal helyet, de inkább a liberális oldalhoz áll közelebb. A pénz azonban nagy úr, és Pintérrel együtt beférkőzött a nemzetiesebb álcát öltő oldal is. A két oldal folyamatos birkózásában tetten érhető egy éles törésvonal. Az egyik oldal éllovasa Pintér, a másiké Lázár. Utóbbi megrögzött liberális atlantista vigéc, aki ha tehetné, az egész Fideszből pillanatok alatt SZDSZ-t csinálna. 
Érezhető volt az orbáni vezetésen, hogy éveken át e két tábor egymás elleni belső harcai emésztik, aminek a valóságos érdemi munka itta meg a levét. Gyakorlatilag nyugodtan mondhatjuk, a Fidesz két évig nem is kormányzott, a kétharmados támogatását felélte, elpazarolta a belső rendrakásra. Tetszik vagy nem, nagyon komoly támogatást vesztettek el ennek köszönhetően. Ennek ellensúlyozására a ciklus második felében kezdtek amolyan kampánykormányzásba, hogy a nyeregből ki ne essenek, ami olyan hevesre sikeredett, hogy várhatóan következő ciklusra is marad a Fidesz. De egyáltalán nem mindegy, hogy a szavazást ők nyerik meg, vagy az ellenzékiek vesztik el nekik. Utóbbi valószínűbb. Ez pedig hatalmas különbség. Olyannyira, hogy a választások előtt pár hónappal a nagy választási harc sehol nincs. Az egypárti ötpárt szépen leosztotta a lapokat, a jelen helyzet jó lesz mindenkinek. Szépen gyarapodik a vagyonuk.
Mindez azonban csak akkor válik láthatóvá, ha egy tényleges leszámolási művelet is megkezdődik. Egyelőre azonban ez nem haladja meg a két belső tábor kakaskodását. Pintér szivárogtatott valamit? Kicsit betesz Lázárnak? Sebaj, belefér, marad még elég konc, amin lehet osztozkodni.
Felmerült már az is, hogy a Nyugat bontani akarja a Fideszt, hogy jobban kontrollálható legyen. A két egymás ellen is dolgozó vonulat, törésvonal mentén nagyon könnyű lenne ketté osztani a pártot, ráadásul az új külső piacok felosztásáért folytatott belső harc is árnyalja a helyzetet. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a Lázár vagyonosodásáról szóló hírek nem Lázár vagyonáról szólnak. Mindegyiküknek van mit takargatni. Csakhogy bármiféle vagyonosodás tiszavirág életű lesz, a változások után elkerülhetetlen lesz a magántőke korlátozása és az összeharácsolt vagyonok államosítása.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése