2014. január 10., péntek

Felpörgetné az európai szerepvállalást a NATO-ban Norvégia

Mind a republikánus, mind a demokrata párton belül kezdik megkérdőjelezni az Egyesült Államok európai elkötelezettségének hasznosságát - mondta a Reutersnek a norvég védelmi miniszter.

Az európai országoknak nagyobb politikai és gazdasági szerepet kell vállalniuk a NATO közös védelmi erőfeszítéseiben - hangoztatta csütörtökön a norvég védelmi miniszter.

Ine Eriksen Soreide Washingtonban adott interjút a Reuters brit hírügynökségnek. Ebben egyebek között azt mondta, nem lehet elvárni az Egyesült Államoktól, hogy továbbra is 70 százalékban egyedül finanszírozza a NATO védelmi szükségleteit. Az európaiaknak ki kell venniük a részüket ebből. "Többnek kell lennünk, mint a biztonság nettó importőrei" - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, hogy Washingtonban találkozott amerikai képviselőkkel is, és azt a következtetést vonta le, hogy mind a republikánus, mind a demokrata párton belül kezdik megkérdőjelezni az Egyesült Államok európai elkötelezettségének hasznosságát.

Eriksen Soreide szerint a NATO fontos szerepet tölt be olyan aggasztó európai jelenségek fényében is, mint a növekvő nacionalizmus, a fokozódó társadalmi elégedetlenség és a kiterjedt ifjúsági munkanélküliség.

"Az instabilitás tengerén nincs jobb horgony, mint a NATO" - fogalmazott.
HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése