2014. január 10., péntek

Jégeső, hihetetlen forróság, hurrikánok, árvizek!

A világ nem képes felkészülni a természeti csapásokra

мексика наводнение ураган шторм стихия пострадавшие

 

Jégeső, hihetetlen forróság, hurrikánok, árvizek: az óesztendő bővelkedett a természeti kataklizmákban. De 2014-ben is lehetnek meglepetések.

December közepén hóesés zúdult a Közel-Keletre. Az elmúlt száz évben először fedte be a hó az egyiptomi piramisokat. Novemberben a Haynan tájfun igazi szörnyűség lett a Fülöp-sziget lakosai számára. Oroszország távol-keleti részén a júliusban kezdődött hosszú esőzések miatt kilépett medréből az Amur folyó, és az ár csak október elején vonult vissza. Japánban májustól július végéig szokatlanul nagy volt a hőség, 85 ember vesztette életét napszúrás következtében. Nehéz volt a tavasz az Egyesült Államokban, ahol májusban közel 80 nagy erejű tornádó pusztított. A szélvész lesodorta a háztetőket, a levegőbe repítette a gépkocsikat.
Az éghajlatkutatók szerint egyre gyakoribbak lesznek ezek a veszélyes természeti jelenségek. De egyelőre nem lehet előre jelezni, hol és mikor várható elemi csapás. Még a legkorszerűbb megfigyelő rendszerek sem képesek 10 napon túli pontos prognózist adni – mondja Jevgenyij Tiskovec meteorológus.
Valójában csak 5-7 nappal az esemény előtt lehet adni előrejelzést. Ez alatt az idő alatt lehet megtudni, milyen veszély közeleg, és figyelmeztetni a fenyegetésre.
Roman Vilfand, az orosz Meteorológiai Intézet (Gidrometcentr) vezetője elmondása szerint, a világ valamennyi meteorológiai szolgálata munkálkodik a tíznapos előrejelzések. De napjainkban még egyszerűen lehetetlen pontos hosszú távú prognózisokat felállítani - mondja a szakértő:
A természet nem ad lehetőséget az embernek arra, hogy két hetes periódusnál hosszabb időre ismerje meg sajátosságait. Bármennyire is növeljük tudásunkat, fejlesztjük a technológiákat, rendelkezve különféle számítástechnikai eszközökkel, a részletes prognózis maximum kettő vagy olykor három hétre terjed ki. Ennél távolabbi időpontra csak általános jellemzést, valószínűsítést adhatunk: azaz a normához közelít vagy a norma alatt, illetve fölött helyezkedik el. Ennél többet nem mondhatunk.
Az Oroszország Hangja által megkérdezett szakértők szerint a természet, az időjárás 2014-ben is meglep bennünket újabb klimatikus rekordokkal, szokatlan természeti jelenségekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése