2014. január 28., kedd

Cirkusz, kenyér nélkül

Huszonöt év után érdekes fordulatot vehet a demokratikus cirkusz Magyarországon. Szerdán várhatóan döntés születik arról, hogy a februártól kezdődő kampányidőszakra érvényes plakátolási tilalmat kiterjesztik a hidakra, aluljárókra és fákra is.
A villanyoszlopokra már eleve tilos plakátot helyezni. Lehet aggódni a demokráciáért - akinek hajlama van még ilyesmire -, mert az újabb törvényeknek köszönhetően csak a drágább bérelhető felületek maradnak elérhetőek, azokat meg már lefoglalta a Fidesz. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb pártok költségvetése nem fogja megengedni a kampányt az idei évben. Nem nagy veszteség - de gondoljunk csak bele, alig két évtizeddel azután, hogy Orbán liberális semmirekellőként felszólalt az egypártrendszer ellen, Magyarországon ismét egypártrendszer van, - Orbánnal az élen.
Az érdekes csavar csak ezután fog következni: a baloldal ugyanis annyira le van maradva, hogy az idei kampány már nemhogy januárban, de tavaly lezajlott. A Fidesz kormánypozícióból folytatta le a kampányt a rezsicsökkentéssel és egyéb hangulatjavító intézkedésekkel. Most pedig hatalmas stratégiai előnyben van -, mert a Fidesznek idén gyakorlatilag nem kell kampányolnia. Feltűnően kevés plakát lesz majd látható emiatt, és a kormány még azt a kártyát is kijátszhatja, hogy a szegényes plakátkampány után az agresszívan plakátolgató baloldalt megbélyegezze, mondván, hogy "az emberek nyomorognak, ezeknek meg ennyi pénze van, hogy mindenhol reklámozzák magukat. Biztos külföldi tőkéből."
Nehéz eldönteni, melyik a nagyobb tragikomédia: a baloldal szerencsétlenkedése, vagy az a tény, hogy a magyar nép egy újabb történelmi lehetőség kellős közepén újból csak birka módra tűri, hogy megvezessék. A baloldalnak ezek után már csak egy teendője van: vonyítani, hogy betiltották a plakátragasztást. Ezzel teljes lesz a belpolitikai helyzetkomikum, - lehet mulatozni, akinek ez még ínyére van.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése