2014. január 28., kedd

Felgyorsultak az események Ukrajnában

Kijevben Janukovics államfő és az ellenzék képviselői a válság lezárása érdekében több vitás pontban is megállapodtak keddre virradóra. Többi közt megegyeztek abban, hogy hatályon kívül helyezik a gyülekezést korlátozó törvényt. A megállapodásnak megfelelően a Verhovna Rada Visszavonta kedden a január 16-án elfogadott törvényeket. A jogszabályok hatályon kívül helyezésére 361 képviselő szavazott igennel, 2 nemmel a 450 tagú parlamentben.
Mikola Azarov miniszterelnök lemondott. Döntését azzal indokolta, hogy a két hónapja húzódó zavargások veszélyeztetik az ukrán gazdaságot. A politikus személyesen kérte Viktor Janukovics államfőt, hogy fogadja el a lemondását „a politikai kompromisszum és a válság békés rendezése érdekében”.
“Ma mindennél fontosabb Ukrajna egységének megőrzése. Ez minden személyes ambíciónál is fontosabb” – írta közleményében Azarov, aki 2010 óta áll az ukrán kormány élén.
Az alkotmány értelmében a miniszterelnök lemondása az egész kormány távozását jelenti. Bár az oroszországi születésű Azarov a kormányellenes tüntetők egyik legkeményebb bírálója, lemondása várhatóan nem elégíti ki a demonstrálókat, akik ragaszkodnak Janukovics elnök távozásához és új választások kiírásához.
Közben az orosz lapok arról cikkeznek, hogy csak idő kérdése, meddig marad hatalmon Viktor Janukovics ukrán elnök. A Vedomosztyi nevű orosz napilap keddi kommentárjában azt írja, az államfő a választásokat is el fogja veszíteni, függetlenül attól, hogy mikor tartják azokat.
Konsztantyin Szimonov, az orosz Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány vezérigazgatója abban is biztos, hogy Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt kiengedik a börtönből, így az ellenzéki politikusnak esélye lesz arra, hogy úgymond „copfos Mandelává” váljon és államfő legyen.
Az elemző ugyanakkor azt gondolja, hogy az általa “kibővített narancsos koalíciónak” nevezett ukrajnai ellenzéknek nincs és nem is lehet gyorsan megvalósítható gazdasági programja. Az ukrán gazdaságnak viszont alapvető korszerűsítésre van szüksége és ezt valakinek meg kell fizetnie.
Kettészakadhat az ország
Az orosz szakértő úgy véli, hogy Oroszország a narancsos erőknek nem fog pénzt adni, és komoly kétségei vannak afelől is, hogy a problémákkal küzdő Európai Unió segíteni fog, amely amúgy sem szokta politikai feladatait pénzosztással megoldani. (Legfeljebb az általa felbujtogatott erőket szokta pénzelni!)
Maradnak tehát az ukránok, így viszont gyorsan esni fog az életszínvonal, (hová még?) az emberek pedig nem fogják megvárni a gazdasági átalakítás eredményét, és a következő ukrajnai választásokon ismét a keleti országrészből fognak elnököt választani. Ez így megy tovább, mert Nyugat-Ukrajna-Galicia-meg fogja akadályozni, hogy a keletet képviselő elnök Oroszország “karjaiba fusson”.
Konsztantyin Szimonov szerint mindebből az következik, hogy Ukrajna két részre szakadása, a két erős makrorégió, Kelet- és Nyugat-Ukrajna különválása lehetne az “ideális megoldás a háború elkerülésére”
Az ukrán parlament mai döntése pedig ezt a kehetőséget nyitotta meg.
“Éljen és virágozzék a Szabad és Független Galicia!”

Magyarországra nézvést pedig ez a szomszédság sok jóval nem kecsegtet. “Palesztina északkeleti határunk mentén?”
http://balrad.wordpress.com/2014/01/28/felgyorsultak-az-esemenyek-ukrajnaban/


Elhúzódó polgárháborúra és invázióra készül az ukrán kormány


Az ukrán kormány döntést hozott a Berkut és a Hrifon különleges belügyi erők létszámának jelentős növeléséről - ez az információ szivárgott ki a kabinet hétfőn, zárt ajtók mögött tartott tanácskozásáról. Jelenleg a Berkut (szirti sas) rohamrendőri alakulatnak mintegy négyezer, a Hrifonnak (griffmadár) ezer tagja van. A kormány döntése alapján a belügyminisztérium irányítása alá tartozó két alakulat létszámát 30 ezer főre növelik.
Emellett az igazságügyi minisztérium utasítást kapott ara, hogy tegye törvényessé a népi milíciák létrehozását, amelyek a közrend helyreállításában vesznek majd részt. Az ülésen javaslatként hangzott el, hogy az állami költségvetés tartalékkeretéből különítsenek el összeget lőszerek és fegyverek vásárlására a belügyi egységek és az újonnan létrehozott népi milíciák számára.
Az információkat kiszivárogtató forrás szerint szigorú titokban rendkívüli állapot bevezetését tervezi a kormány, az ukrán hatóságok elhúzódó polgárháborúra és idegen katonai beavatkozásra készülnek fel.

http://www.hidfo.net/2014/01/28/elhuzodo-polgarhaborura-es-invaziora-keszul-az-ukran-kormany

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése