2014. január 28., kedd

Románia is bejelentette területi követeléseit

Mostanra a román közéletben folyó viták középpontjába került egy esetleges katonai beavatkozás kérdése Ukrajnában. A sajtó azzal foglalkozik, hogy Románia vissza kell szerezze a "saját földeket", amin jelenleg a mesterségesen létrehozott ukrán állam gyakorol hatalmat. Az Adevarul újság új kiadványában nemrég feltette a kérdést: "Ukrajna a polgárháború szélére sodródott. Egyáltalán nem kizárt az ország Európa-párti nyugati és oroszbarát keleti részének szétválása. Felkészült-e Románia arra, hogy megvédje az észak-bukovinai, a hercai, az észak- és dél-besszarábiai románokat?"
A publicista szerint Ukrajna a Szovjetunió romjain létrejött mesterséges állam, amellyel szemben Romániának megalapozott területi követelései kell legyenek. „A román államnak nem kell kizárnia, sőt gondosan fel kell készülnie arra a helyzetre, amikor azonnalivá és szükségessé válna egy esetleges beavatkozás, akár katonai is” – olvasható a kiadványban.
Az Adevarul újság az esetenként kormánypárti politikusokat is érintő, pimasz oknyomozó riportoktól eltekintve a román kormány szócsöveként működik, a megjelentetett publicisztikák gyakran a kormány egyelőre nem hivatalos törekvéseit tükrözik. Mikor Traian Basescu elnök nyíltan Moldova bekebelezéséről kezdett beszélni, az Adevarul már hosszú ideje Moldova és Románia "újraegyesülésének lehetőségeiről" publikált írásokat.
Mindez jól mutatja, hogy Romániában nem egyszerűen felmerült az ukrajnai román lakosság védelmének kérdése, hanem Romániának határozott területi követelései vannak Ukrajnával szemben és a külügy aktívan közreműködik Ukrajna felforgatásában. Teszik mindezt annak reményében, amit a nyugati országok ígértek nekik - a CIA az utóbbi években sikeresen fordította a szomszédos országokat Ukrajna ellen.
A hírek szerint nem csak Romániának, de Lengyelországnak és hazánknak is ígéretet tettek a nyugati országok, hogy Ukrajna feldarabolását követően szabadon az anyaországhoz csatolhatóvá válnak a kisebbség lakta területek, az amerikaiak pedig az Oroszországból Európába irányuló gázimport ellenőrzésében érdekeltek.


http://www.hidfo.net/2014/01/28/romania-bejelentette-teruleti-koveteleseit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése