2014. február 3., hétfő

A napnál is erősebb lézer épül

Az emberek sok mindenre használták már a lézersugarat, de a Cseh Köztársaságban jelenleg épülő hihetetlenül erős lézert még Dr. Genya is megirigyelné. Az Extrém Fény Infrastruktúra (ELI) Sugárcsóva (Beamlines) Projekt az EU által finanszírozott laboratórium kezdeményezése, amit az asztrofizikusok és gonosztevők egyaránt irigyelni fognak.
A tervek szerint a berendezés 2017-re lenne működőképes. Az ELI Beamlines egy úgynevezett gyorsan ismétlődő fejlett petawatt lézerrendszert (HAPLS) épít, ami 10232 erejű rövid lézerlökéseket bocsát majd ki. Ez százezerszer erősebb, mint a világ összes erőművének összteljesítménye. Olyan mintha a nap által kibocsátott teljes energiát egyetlen, söralátét méretű sugárba összpontosítanák. watt/cm
A lézerlökések mindössze egy nanomásodperc százezred részéig tartanak majd. Ettől függetlenül ez alatt a rövid idő alatt is lehetővé teszik a kutatók számára, hogy jobb bepillantást nyerjenek a kozmosz működésébe. Azt remélik, hogy az ELI Beamlines projekt segítségével emulálni tudják majd a pulzárok által kibocsátott sugárzást vagy megfejthetik, hogyan viselkedik az anyag a barna törpéken és a hatalmas exobolygókon belül.
Nem ajánljuk, hogy bárki a sugár útvonalába kerüljön, mert akkor megtudhatja, hogy mit értett Shakespeare „ezer nap fehér-forró sugara”alatt.

Forrás: dvice.com


Térképen:
http://goo.gl/maps/ir7nZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése