2014. február 3., hétfő

Lesz-e "európai tavasz"?

Mostanra nem egy európai újság foglalkozik a kérdéssel; lesz-e európai tavasz? Az EU bürokratái ugyanis nagyon alapos okkal félnek az európai tavasztól.
Ukrajnában régóta várható volt egy forradalmi megmozdulás. Végül sajnos nagyon szerencsétlen időben és módon alakult ki az egész felfordulás - éppen akkor, mikor Janukovics az orosz fél mellett döntött. A Szovjetunió szétesése után a két volt tagállam, Oroszország és Ukrajna hasonló útra lépett, oligarchák irányítottak mindent és zabálták fel az országot. Míg Oroszország tudta kezelni a helyzetet, és Putyinnal megoldódtak a bajok, ugyanez Ukrajnában nem zajlott le. Így az ukrán vonalon tovább folyt a korrupt hatalom működése, és lopták szét az országot. Ennél fogva nagyon könnyen lázítható az ukrán lakosság. Ami miatt az egész egy rossz időben történt meg, az, hogy a jelenlegi ukrán vezetés belátta, végre döntenie kell a két pólus között, és mindkét irányba megkezdődtek a folyamatokat lezáró tárgyalások. A két pólus közül a keleti tudta felajánlani a jobb feltételeket. Így a vezetés - nem véletlenül - a keleti irányba döntött.
Így nagyon bonyolultnak nevezhető az ottani helyzet. Egyrészről az embereknek elege van a korrupt tolvaj rendszerből. A másik, hogy az EU párti nyugatról pénzelt ellenzék mindenáron az EU markába akarja lökni Ukrajnát. A fent leírt állapotok miatt az ellenzék nagyon könnyen tudja szembefordítani a kormánnyal a népet, azzal a kormánnyal, amely nagy sokára meghozta működése első komoly és jó döntését. Olyan szintű jó döntést, amelynek következtében pontosan azok az állapotok tudtak volna megszűnni, amelyek a legtöbb gondot jelentik Ukrajnában. Persze, az ellenzékhez nem tartozó oroszok és ukránok közül sokan azért csatlakoznak a megmozdulásokhoz, mert ugyan a keleti nyitással semmi gondjuk, de nem akarják, hogy az egy korrupt, általuk árulónak tartott vezetés bonyolítsa le. Így az ellenzék soraiban láthatóan a szembekerülés magjai már el vannak vetve. Ha a kormány le is mondana, az ellenzék hatalmas bajban lenne, és főleg azok, akik az EU-pártiakat támogatják jelenleg, még ha áttételesen is. Mert a kormány bukásával nyilvánvalóan a nyugatról pénzelt atlantista társaság erősödne meg legjobban. Így sok, most az utcán ellenálló ember láthatná, hogy kiállása milyen rossz irányba is hatott ki. Ezáltal hiába is lenne új választás, és nyerne az ellenzék, a bajok sem oldódnának meg, és a zavargások is folytatódnának tovább - ekkor már egy egész más céllal, a keletellenes kormánnyal szemben.
Mindezen események szempontjából számunkra mi a lényeges? A legfőbb lényeg az időszerűség. Európa átfordult a 2012-es éven. Ez az év vízválasztó volt az EU és egész Európa jelenkori történelmében. A kelet határozott és nagyon látványos előretörésének kezdete, az atlantista oldal gazdasági recessziójának elmélyülése - épp annak a folyamatnak az ellenkezője zajlik most le, mint ami a Szovjetunió széthullását követő kaotikus állapotokban történt a nyugati tömb gyors előrenyomulásával. Ami akkor lezajlott, most újra megtörténik az ellenkező irányba - a nyugat hanyatlásával a keleti tömb gyors előrenyomulása fog lezajlani. Az ukrán helyzet visszacsaphat és szétterjedhet egész Kelet-Európára, ahol rendszerváltások hulláma fogja eltávolítani a térséget markában tartó atlantista helytartókat.
Kemény Gábor


Amerikai hadihajók tartanak Ukrajna partjai felé

A Ramage romboló és a 6. amerikai flotta Mount Whitney parancsnoki hajója, fedélzetén 600 tengerészgyalogossal kifutott a Fekete-tengerre.

Nemrégiben a Dardanelláknál és a Boszporusznál tartózkodtak a török féllel kötött megállapodás alapján. A források arra következtetnek, hogy az amerikai katonai hajók Ukrajna partjai felé tartanak.
2008-ban a Mount Withney volt az NATO első hajója, amely rakományokat szállított Poti grúz kikötőbe a dél-oszétföldi konfliktus idején.




A ruszinok a Kárpátalja autonómiáját kérik Janukovicstó
l


A kárpátaljai ruszinok arra kérik Viktor Janukovicsot, hogy teljesítse az 1991-es referendum döntését és biztosítson autonómiát Kárpátaljának – közölte a Facebook oldalán Nyikolaj Sztaroszta, a ”Kárpátalja Nép Parlamentje” társadalmi szervezet elnöke.
Az elnök e döntése megszüntethetné az Ukrajna nyugati felén uralkodó feszültséget, békét és nyugalmat biztosíthatna a multinacionális Kárpátaljának.
A ruszinok a kárpátaljai parlament képviselőihez is fordulnak azzal a kéréssel, hogy tűzzék napirendre Kárpátalja autonómiájának a kérdését.
(Oroszország Hangja)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése