2014. február 3., hétfő

Oroszország kiléphet a START egyezményből

Az Egyesült Államok a NATO európai rakétapajzsának részeként újabb AEGIS rakétarendszert telepített Spanyolország partjaihoz. A hivatalos állásfoglalás szerint erre az Irán miatti fenyegetés miatt van szükség - ami nevetséges, hiszen a közelmúltban épp attól volt hangos a nyugati média, hogy Iránnal szemben végleg elvetették a katonai konfliktus lehetőségét. A védelmi miniszter azonban láthatóan lemaradt a média által közölt hivatalos változatokkal, Chuck Hagel szombaton jelentette be, hogy a korábbi háborús retorikának megfelelően az amerikai rombolók megérkeztek Spanyolország felségvizeire.
Hagel azt is közölte, hogy a következő két évben további három AEGIS rendszert telepítenek az európai kontinensre. A négy romboló Spanyolország küldése és a földi telepítésű radarrendszer kihelyezése csak a terjeszkedés első fázisa, ezt követné majd az AEGIS rendszer Romániába telepítése. Azt követően Lengyelországba is telepítenének amerikai csapásmérő erőt.
Az Orosz Külügyminisztérium nukleáris leszerelésért felelős megbízottja, Mihail Uljanov emiatt bejelentette, hogy ha az Egyesült Államok tovább folytatja európai terjeszkedését, Oroszország kiléphet a nukleáris fegyverek leszerelést szabályozó START egyezményből. 
Mihail Uljanov
Uljanov elmondása szerint Moszkvának erre minden jogi alapja megvan, mert rendkívüli esetekben, a nemzetbiztonság kockáztatása estén mindkét félnek megvan a lehetősége a szerződés felmondására, ez a helyzet pedig Oroszország esetében megközelítőleg fennáll (Romániába és Lengyelországba telepítés esetén az USA-nak már lehetősége van csapást mérni Oroszország területére)
Az Új START egyezményt 2010. áprilisában írta alá a két ország, miután az Egyesült Államok megszegte a korábbi szerződéssel kapcsolatos kötelezettségeket. A megállapodás 2021-ig lett volna érvényben, de úgy tűnik, felbontásával Oroszország és az USA kapcsolata valóban egy új kezdethez érkezett el.

http://www.hidfo.net/2014/02/03/oroszorszag-kilephet-start-egyezmenybol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése