2014. február 13., csütörtök

Az Európai Unió saját tagállamait darabolja fel


George Osborne brit pénzügyminiszter bejelentette, hogy abban az esetben, ha Skócia elnyeri függetlenségét, a továbbiakban fel kell hagynia a font használatával. Skóciában hét hónap múlva tartanak népszavazást, melynek eredményeként Skócia 307 év után kiszakadhat az Egyesült Királyságból.
Osborne ezt a kijelentést elsősorban fenyegetésnek szánta, így kíván nyomást gyakorolni azokra, akik a kilépés utáni gazdasági káosztól rettegnek, és emiatt könnyen a kilépés ellen szavazhatnak.
A népszavazás szeptember 18.-ára esedékes. Azonban ha a függetlenedési törekvés támogatottságát figyelembe vesszük, egyáltalán nem biztos, hogy a skótok megszavazzák a kilépést. Nem a várható gazdasági káosz miatt, hanem mert a Skócia függetlenedéséért felszólaló pártok legaktívabb támogatója éppen Brüsszel.
Az Európai Unió máig nyomást gyakorol az Egyesült Királyságra, hogy az térjen át az euró használatára, amit mind a brit politikusok, mind a brit lakosság következetesen visszautasít. Könnyen lehet emiatt, hogy az Egyesült Királyság felbomlása Brüsszel aknamunkájának eredménye, hogy így az eurozónát tovább bővíthessék.
A Skót Nemzeti Párt szerint a kiszakadó, független ország gazdaságának alapja az Északi-tenger olajkészlete lenne, a kitermelés tekintélyes része ugyanis a Skóciához tartozó vizeken zajlik. Arról azonban nincs semmilyen megállapodás, hogy Skócia milyen pénznemet fog használni a függetlenedést követően. Ha áttérnek az euró használatára, az annak nyílt beismerése lesz, hogy az Európai Unió nem riad vissza saját tagállamainak feldarabolásától sem, ha Brüsszel gazdasági érdekei épp úgy kívánják.

http://www.hidfo.net/2014/02/13/az-europai-unio-sajat-tagallamait-darabolja-fel




A független Skócia semmissé nyilvánítaná az államadósságot


Skócia miniszterelnöke, Alex Salmond, a brit pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozatára válaszként bejelentette; ha a brit miniszterek nem engedik, hogy Skócia a függetlenedést követően a fontot használja, nem vállalják át a Skóciára arányos államadósság részletet sem.
A Skót Nemzeti Párt szerint ebben az esetben teljes egészében Londontól független pénzügyi rendszert kell bevezetniük, - bár a párt továbbra sem rendelkezik hivatalos állásfoglalással arról, hogy milyen pénznemet vezetnének be a független Skóciában.
Az Egyesült Királyságból kiszakadás esetén Skóciának három lehetősége van: független nemzeti valutát bevezetni, fonthoz kötött pénzt forgalomba hozni, vagy csatlakozni az eurozónához, - utóbbi egyértelműsítené, hogy a királyságot Brüsszel bomlasztotta fel az eurozóna bővítése érdekében.

http://www.hidfo.net/2014/02/14/fuggetlen-skocia-semmisse-nyilvanitana-az-allamadossagot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése