2014. február 13., csütörtök

Rohamtempóban épül az orosz-egyiptomi katonai gyüttműködés

Moszkva és Kairó megállapodott a katonai-technológiai együttműködést megalapozó törvénykezési folyamat felgyorsításában. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nemrég tartott sajtótájékoztatón részleteket is említett.
A külügyminiszter elmondása szerint a két ország védelmi miniszterei szerdán tartottak megbeszélést, ahol az együttműködés felgyorsításáról szültetett döntés. Az egyiptomi hadsereg szóvivője elmondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy az egyiptomi miniszterek nemsokára újra Moszkvába utaznak, hogy az együttműködés bővítéséről tárgyaljanak.
2013 november 14.-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter látogatott el Kairóba, melynek eredményeként létrejött a katonai együttműködés jogi megalapozása, valamint közös terrorelhárítási műveletek szervezésében is megállapodtak. Az orosz delegáció azt követően látogatott Kairóba, hogy az Egyesült Államok felfüggesztette a Egyiptomnak biztosított pénzügyi támogatásokat és több fegyverrendszer leszállítását is elhalasztotta.
Az Egyesült Államok korábban évi 1,5 milliárd dollárral támogatta az egyiptomi költségvetést, melynek folyósítását tavaly júliusban függesztették fel Mohamed Murszi hatalomból való eltávolítását követően. A Murszi által vezetett kormány gyorsított eljárásban akart IMF hitelt felvenni és fokozottan törekedtek az ország eladósítására, nyugati érdekeknek kiszolgálására, emiatt újra tömeges tüntetések kezdődtek.
Az új, Moszkvával kötött megállapodás alapján Oroszország biztosítja az egyiptomi hadsereg számára azokat a fegyverrendszereket, amelyeket egyébként az amerikaiaknak kellett volna leszállítania. A hadsereg szóvivője külön említette, hogy 24 MIG-29-es vadászgépet, légvédelmi rendszereket, a KORNET tank-elleni rakétakomplexumot, valamint Ka-25, Mi-28 és Mi-25 helikoptereket is kapnak Moszkvától.

http://www.hidfo.net/2014/02/13/rohamtempoban-epul-az-orosz-egyiptomi-katonai-gyuttmukodes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése