2014. február 13., csütörtök

Gazdák tüntettek a földmutyi ellen Debrecenben


Ismét demonstráltak a gazdák a Hortobágyi Nemzeti Parkot (HNP) érintő földhaszonbérleti szerződések ellen. A tüntetők ezúttal az igazgatóság debreceni épülete elé vonultak. A nemzeti park földbérleteit korábban mind az MSZP, mind az LMP kifogásolta, a két ellenzéki párt vizsgálatot követelt. A zöldpárti Lengyel Szilvia tavaly szeptemberben azt állította, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. több vezetője egy nagyobb földterületet nyert. Az országgyűlési képviselő bejelentette: a nonprofit kft. igazgatóhelyettesének, Bodnár Dánielnek a cége 275,7 hektárhoz, míg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Hajdú-Bihar megyei vezetője, Ónodiné Demeter Éva 350 hektárhoz jutott.
A gazdák januárban előbb levélben tiltakoztak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternél, majd Berettyóújfaluban útlezárással tüntettek, később Tiszafüreden is akadályozták a forgalmat.
Orbán Viktor miniszterelnök január végén felkérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy vizsgálja meg, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződések ügyében, történtek-e szabálytalanságok, jogsértések.
A gazdák azt is kifogásolják, hogy ha elhúzódik, akkor letelik a harmincnapos szerződéskötési határidő, és akkor újabb pályázatokat kell kiírni, ami egy év kiesést jelent a gazdáknak.
A csütörtökön demonstrálók transzparenseikkel többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy a földbérlet-pályázatok eredményeképpen míg 476 állat legelő nélkül marad, addig 8 tehén kap 170 hektárnyi legelőt.

(HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése