2014. március 31., hétfő

Kijev nem kap több gázárkedvezményt


A Kreml szóvivője bejelentette, hogy Oroszország semmissé nyilvánítja az Ukrajnával a fekete-tengeri flottáról kötött megállapodást. Dimitrij Peskov elmondása szerint a lépés magában foglalja az 1997-es egyezményt is, ami a fekete-tengeri flotta Krímben tartózkodását szabályozza. Az egyezményt Janukovics elnök 2010-ben további 25 évre hosszabbította meg. Akkor Ukrajna a létesítmény bérbe adásáért cserébe 1000 köbméterenként 100 dollár kedvezményt kapott a gáz árából.
Hídfő.net | Jacenyuk - nem akarásnak nyögés a vége.Jacenyuk - nem akarásnak nyögés a vége.
Mostanra Ukrajnának semmi köze a fekete-tengeri flotta tartózkodásához. A Krím Oroszország része, így a szerződés semmissé nyilvánítása amiatt volt szükséges, hogy az illegitim ukrán kormány ne tudjon erre hivatkozva gázárkedvezményt követelni. Az orosz fekete-tengeri flotta Szevasztopolban állomásozik, a város emiatt korábban is különleges státuszú terület volt.
A Kreml múlt héten jelentette be, hogy mivel a bázis már nem Ukrajna területén van, a gázárkedvezmény sem indokolt Kijev számára. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök emellett bejelentette, hogy Moszkva azt a 11 milliárd dollárt is visszafizetteti Kijevvel, amit az orosz költségvetés a korábban érvényben lévő gázárkedvezmény miatt veszített. A nyugatiak által hatalomra juttatott Jacenyuk-banda semmiféle legitimitással nem rendelkezik. A tettükért pedig vállalniuk kell a felelősséget, a pénzügyi életben is.

http://www.hidfo.net/2014/03/31/kijev-nem-kap-tobb-gazarkedvezmenyt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése