2014. március 31., hétfő

Kína támogatja Oroszországot az USA-val szemben


Mialatt a nyugat meggróbálja elszigetelni Oroszországot a világtól, Kína kifejezte egyértelmű állásfoglalását az oroszok mellett. Moszkva és Peking épp arról tárgyalnak, hogy egy közös katonai-rendőrségi egyezséget kötnek, ami egyezség könnyen megváltoztathatja a világ erőviszonyait.
Hídfő.net | Kína támogatja Oroszországot az USA-val szembenOrosz és kínai speciális erők közös gyakorlata
Kína a Krímmel kapcsolatos ENSZ szavazáson tartózkodott, ám ennek ellenére a kínai orgánumok egyértelmű állásfoglalásokat jelentetnek meg a napilapokban, amikről tudjuk, hogy a Központi Bizottság jóváhagyása nélkül nem lehetséges.
A kínai Global times lehozott egy cikket, amiben kifejtették, hogy "Az USA és az EU úgy tekintenek Oroszországra, mint egy játékfegyverre, ami hirtelen valódivá változott át." Még aznap újabb cikkben ostorozták a nyugatot, hogy Oroszország állásfoglalását igencsak alábecsülték Ukrajnával szemben. Hozzátették, hogy "Nem tagadhatjuk meg orosz barátainktól a segítséget ezekben a nehéz időkben. Kínának egy olyan stratégiai partnernek kell lennie, akire mindig lehet számítani."
A Kínai Kommunista Párt hivatalos szócsöve, a People's Daily hírlap lehozott egy cikket a következő címmel: "Oroszország és Kína stratégiai szövetsége lehet a modern világ biztonsági alapköve". Ezek egyértelmű állásfoglalások a kínai kormánytól a napilapokon keresztül.
Putyin egy az Állami Duma előtt elmondott beszédében köszönetét fejezte ki a kínai emberek felé a támogatásért, és felszólította az orosz külügyminisztériumot tagjait, hogy dolgozzák ki a katonai együttműködési szerződés részleteit. Emlékeztetőül: Kína és Oroszország barátsági szerződést írtak alá 2001-ben.
 http://www.hidfo.net/2014/03/31/kina-tamogatja-oroszorszagot-az-usa-val-szemben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése