2014. március 8., szombat

Rogozin: a Nyugat zsarolásra használta a rivnei atomerőművet

A Roszatom a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez fordul (NAÜ) azzal a kéréssel, hogy ellenőrizze az ukrajnai atomerőművek biztonságát. Ezt Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes jelentette be. Emellett azt is kinyilvánította, hogy az instabil politikai és gazdasági helyzet miatt Ukrajnában az atomerőművek biztonságának kérdése már nem belpolitikai, hanem külpolitikai probléma.
Rogozin felhívta a figyelmet, hogy az országnak gyakorlatilag nincs vezetése és káosz uralkodik, emiatt a nukleáris létesítmények "vonzzák a szélsőségeseket és azokat, akik ezt zsarolásra használják fel, hogy elérjék politikai céljaikat". Rogozin elmondta, az ország kaotikus helyzete nyilvánvalóvá teszi, hogy az atomerőművek védelmére nem elég pusztán a bekamerázás és a magán biztonsági cégek embereinek jelenléte. A nukleáris létesítmények védelmét ehelyett speciális, erre a célra felkészített alakulatoknak kell ellátnia, mellyel Ukrajna jelenleg nem rendelkezik.
Február 20.-án az Oroszország Hangja leközölt egy hírt, miszerint Ukrajnában a "tüntetők" elfoglalták a rivnei atomerőművet. Az épületet ismeretlen fegyveresek megrohamozták, majd miután elfoglalták az adminisztratív blokkokat, felgyújtották a fő szervert és ellenőrzésük alá vonták a terület fő energiaforrását. Azt követően semmilyen információ nem jutott ki a történtekről. A nyugati média teljes hírzárlatot rendelt el.
Rogozin nyilatkozata alátámasztja feltételezésünket, miszerint a NATO különleges alakulatai szállták meg a rivnei atomerőművet, hogy ezzel zsarolják az ukrán vezetést és "elérjék politikai céljaikat". A NATO ezzel átlépett egy határt, amit mindeddig soha nem mert. Azon kívül, hogy az orosz média beszámolt az erőmű elfoglalásáról, Moszkva higgadtsággal kezelte a helyzetet. Most jött el az ideje annak, hogy Moszkva politikai nyomásgyakorlást kezdjen az atomerőművek biztonságának garantálásáról.
Nem kérdéses, hogy Ukrajna atomerőműveit orosz különleges alakulatok kell vigyázzák a közeljövőben. A NATO váratlan terrorista akciója megmutatta, hogy nem ismernek határokat, és ezzel milliók életét tették kockára. Moszkva aktív közbeavatkozására van szükség, hogy ehhez hasonló eset mégegyszer meg ne történhessen.

http://www.hidfo.net/2014/03/08/rogozin-nyugat-zsarolasra-hasznalta-rivnei-atomeromuvet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése