2014. április 18., péntek

A NATO megszállhatja a függetlenedő Skóciát

A brit hadsereg volt tisztje, Stuart Crawford elismerte, hogy az Egyesült Államok nem fogja hagyni és tétlenül végignézni, hogy az Egyesült Királyságból kiszakadó Skócia önhatalmúlag kilépjen a NATO-ból és eltávolítsa a NATO atomfegyvereit az ország területéről.
A skót függetlenségi mozgalom jelenlegi állás szerint eltávolítja a brit tengeralattjáró bázist és a teljes brit flottát is az országból, ha a szeptember 18-i referendumon a skótok többsége támogatja a függetlenséget.
A nemrég visszavonult Stuart Crawford alezredes a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy a független Skócia döntése nem csak a brit flottát érinti, a Trident rakéták eltávolítása Nyugat-Skóciából az Egyesült Államok részéről gazdasági és diplomáciai szankciókat vált majd ki. Crawford szerint a független Skócia nem lesz képes önerőből végrehajtani ezeket a lépéseket, mert a gazdasági és diplomáciai szankciók hatása elsöprő lesz.
Tavaly kiszivárgott egy tervezet a brit Védelmi Minisztériumtól, ami a Faslane atomtengeralattjáró-bázist független területté nyilvánítaná, vagyis leszakítana Skóciából egy részt amiatt, hogy a függetlenedést követően ne kelljen onnan kivonni az amerikai és brit haditechnikát. Ez a tervezet olyan státuszt biztosítana a skóciai létesítmény számára, mint amilyen státusszal a brit haditengerészet ciprusi létesítménye is működik.
Nick Harvey korábbi hadügyminiszter szerint az Egyesült Királyság a függetlenség után a brit adófizetők pénzén bérelné Skóciától a NATO bázisokat cserébe azért, hogy ne kelljen eltávolítani a brit és amerikai haditechnikát. Elmondása szerint a Trident rendszerek eltávolítására nincs lehetőség, mert nem találnak rá megfelelő alternatívát - ha Skócia függetlenedik, így vagy úgy, de rá fogják kényszeríteni a NATO katonai jelenlétét.
Harvey kifejtette, az Egyesült Államok nem fog változtatni globális stratégiáján a függetlenedő Skócia miatt. Az elmondottak alapján pedig szeptember 18. után a független Skóciát gyakorlatilag a NATO által megszállt terültnek kell tekinteni.

http://www.hidfo.net/2014/04/18/nato-megszallhatja-fuggetlenedo-skociat


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése