2014. április 1., kedd

Beköszöntött az új hidegháború, avagy már nem sok idő az atomháborúig

A NATO 28 tagállamának külügyminiszterei ma Brüsszelben kinyilvánították a döntést, miszerint a NATO felfüggeszt minden civil és katonai együttműködést Oroszországgal. Ennek hivatalos indoka Krím Oroszországhoz történő csatlakozása, amit a nyugati országok katonai agressziónak és megszállásnak nyilvánítanak.
A miniszterek közös közleményt adtak ki, amiben bejelentették a civil és katonai együttműködések beszüntetését. A NATO és Oroszország közti politikai párbeszéd csak nagyköveti és magasabb szinteken marad meg. Ez lehetővé teszi a minimális kommunikációt a jelenlegi és a jövőbeni válságok idejére, de semmi többet.
Ezzel egy újabb hidegháborús időszak köszöntött be. A két hatalmi tömb nukleáris fegyverkezése újrakezdődött, az USA újabb atomfegyvereket telepít Európába. A politikai ellentétek kiéleződtek, Amerikában és Európa minden országában agresszív oroszellenes retorika zajlik. A NATO hadgyakorlatok ürügyén minden eddiginél nagyobb csapatmozgásokat folytat az orosz határ irányába. A háború csak idő kérdése.
Alig néhány órája a NATO főtitkára egy új hidegháború szükségességét próbálta megmagyarázni
Ha az újabb hidegháború a két világrend közti kiterjedt háborúvá növi ki magát, az az amerikai érdeket gátlástalanul kiszolgáló atlantista politikusok bűne. Martonyinak külügyminiszterként hazánk függetlenségét kellene képviselnie, ehelyett Washingtonból diktált, izzadtságszagú nyilatkozatokat hallhatunk tőle. Nem hagyhatjuk, hogy az idegen érdekek kiszolgálása hazánkat egy újabb háborúba sodorja!
http://www.hidfo.net/2014/04/01/bekoszontott-az-uj-hideghaboru


Megerősítették: újrakezdődött a hidegháború


Az orosz Külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a NATO külügyminiszterek tegnap bejelentett döntése a hidegháború újrakezdését jelenti a nyugati tömb és Oroszország közt.
A NATO 28 külügyminisztere tegnap jelentette be, hogy a NATO megszakít minden civil és katonai együttműködést Oroszországgal. Alexander Lukasevics, az orosz KM szóvivője ezt a hidegháborús viszonyokhoz hasonló kardcsörtetésnek nevezte. A diplomata elmondása szerint a NATO valójában már jóval korábban beszüntette az együttműködést Oroszországgal: a 2008-as grúz háború jelentette ebben a fordulópontot, ami befagyasztotta a NATO-Oroszország kapcsolatokat, és minden további együttműködés pusztán üres külsőség volt.
Időközben az az információ is nyilvánosságra lett hozva, hogy Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök, a norvég Munkáspárt elnöke váltja Anders Fogh Rasmussent a NATO főtitkári posztján. Rasmussen nyár végéig látja el főtitkári teendőit, majd átadja a posztot Stoltenbergnek. A norvég miniszterelnök egy teljes mozgósítás alatt álló, az orosz határok közelében hadgyakorlatokkal harckészültségben tartott NATO gépezet fölött veszi át az irányítást.
Stoltenberg NATO-vezetői kinevezése jelzésértékű, hiszen Oroszország után Norvégia az Európai Unió legnagyobb földgáz-forrása. Stoltenberg kinevezésével a nyugati tömb gazdasági értelemben is nyílt hadüzenetet küldött Oroszországnak: azt akarják ezzel jelezni, hogy ha kell, katonai erővel is fellépnek az orosz gáztól való függetlenedés támogatására. Ez a kinevezés egyben konszolidálná a NATO tömbön belül azt a Norvégiát, ami a világ energiapiacainak felosztásában értékes szövetségese lehetne Oroszországnak.
Stoltenberg kinevezése egyben a NATO legnagyobb félelmét is megfogalmazza: a félelmet attól, hogy Norvégia Moszkva felé fordul, és együtt felosztják az európai gázpiacot, ami az Egyesült Államok teljes kiszorítását jelentené Európából. Akkoriban pontosan ehhez hasonló félelmek vezettek a hidegháború kialakulásához. A nemzetközi politika mit sem változott az évtizedekkel ezelőtti állapotokhoz képest. Nincs előrelépés - mint az orosz KM nyilatkozata is megerősíti, újra hidegháború van. Hazánk pedig, mint a történelem folyamán eddig minden geopolitikai átrendeződésben, ismét a rossz oldalon áll.

http://www.hidfo.net/2014/04/02/megerositettek-ujrakezdodott-hideghaboru


Aki képes volt videózni azt a holland katonai konvojt, ami Győr és Pápa között magam is láthattam, elküldhetné a linkjét hozzászólásba... KÖSZÖNÖM


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése