2014. április 1., kedd

Megkezdődött a hajsza a Jobboldali Szektor vezetői után

Az ukrán belügyminisztérium közleménye szerint lövöldözés történt a Kijev központjában lévő Majdanon, miután a Jobboldali Szektor tagjai tekintélyes mennyiségű alkoholt akartak bejuttatni a térre. A lövöldözésnek három sérültje volt, a Jobboldali Szektor viszont elhagyta a közeli Dnyeper hotelt, ahol átmenetileg a szervezet főhadiszállása volt. Szemtanúk szerint rendőrök rohamozták meg az épületet, miután közeli lakosok jelentették, hogy a hotelben nagyszámú fegyveres gyülekezik. A Jobboldali Szektor tagjai buszokkal hagyták el a területet, velük volt az Ukrán Biztonsági Szolgálat több tagja is, akikkel egy vidéki hotelbe menekültek. A belügyminiszter szerint folyamatban van a megfigyelésük.
Hídfő.net | Megkezdődött a hajsza a Jobboldali Szektor vezetői utánJobboldali Szektorosok a belügyminisztérium épülete előtt
Tegnap este a központi téren az "önvédemi alakulatok" két tagja és egy civil is megsérült a lövöldözés során. A Belügyminisztérium szerint a Jobboldali Szektor egy tagja nyitott tüzet, miután a védelmi alakulatok nem engedték neki, hogy alkoholt vigyen be a főtérre.
Múlt héten a Jobboldali Szektor tagjai felvonultak a parlament épületek elé, amit a zsidó Turcsinov célzott provokációnak nevezett és emiatt a kijevi "kormány" tárgyalni kezdte a Jobboldali Szektor betiltását. A szervezet esete tanulságos a hazai nemzeti oldal számára: az utcai felforgatásban részvételt hiába pénzeli a nyugat, a rejtélyes támogatók csak hasznos-idiótának használják a jobboldalt. A Jobboldal Szektor esete mutatja, hogy azokat a szervezeteket, melyeket céljaik elérése érdekében felhasználnak, a kormány elzavarása után egyszerűen felszámolják, és elvarrják a szálakat. A Jobboldali Szektor korábban anyagi támogatást kapott az utcai harcokért, a rendőrök elleni támadásokért cserébe. Most felszámolják őket, mielőtt még nyilatkozni tudnának nyugati támogatóikról, és azok árulásáról.

http://www.hidfo.net/2014/04/01/megkezdodott-hajsza-jobboldali-szektor-vezetoi-utan




Polgárháború előtt - ultimátumot adtak a Jobboldali Szektornak


Az ukrán parlament elfogadta az illegális fegyveres csoportok lefegyverzéséről szóló határozatot. Ezek közül legkiterjedtebb szervezet a Jobboldali Szektor, ami aktívan részt vett Janukovics hatalmának megdöntésében és a kijevi kormány elűzése során zajló fegyveres harcokban. A határozat kimondja, hogy amennyiben a Jobboldali Szektor tagjai nem adják le fegyvereiket a hatóságoknak, a Jacenyuk-kormány betiltja a szervezet működését.
Tegnap Arszen Avakov belügyminiszter felszólította az illegális fegyveres csoportokat, hogy hagyják el Kijev belvárosát.
A rendőrség különleges alakulatai nemrég körbevették a Dnepr hotel épületét, ahol a Jobboldali Szektor tagjai tartózkodtak. A szervezet ultimátumot kapott: hagyják el a területet, minden fegyvert hagyjanak az épületben és cserébe szabad utat kapnak kifelé a városból.
Hídfő.net | Polgárháború előtt - ultimátumot adtak a Jobboldali SzektornakA rendőrség különleges alakulatai parancsra várnak - ártalmatlanítani kell-e a Jobboldali Szektor tagjait
Így bánik el a nyugat saját kisegítőivel. Most, hogy hatalomra jutott a nyugati érdekek kiszolgálója és Kijevben felállt a helytartói kormány, a nyugat leszámol minden csoporttal, akinek korábban fizetett a hatalom eltávolításában segédkezésért. Fizetségük csak a kormány eltávolításáért járt, mostmár mindenki számára kínosak.
Nem kérdés, hogy a több mint tízezer tagot számláló Jobboldali Szektor nem fog maradéktalanul eleget tenni a leszerelési kötelezettségnek. Ez a szervezet betiltásához vezet, a Jobboldali Szektor illegalitásba kényszerítésével pedig újabb polgárháború kezdődik Ukrajnában.

http://www.hidfo.net/2014/04/01/polgarhaboru-elott-ultimatumot-adtak-jobboldali-szektornak



A 'Jobb Szektor' nem az egyetlen ilyen alakulat
A ‘Jobb Szektor’ nem az egyetlen ilyen fegyveres alakulat

Miért is nem fegyverezi le a hatalom a ‘Jobb Szektort’? …”Az efféle szívélyesség csak természetes, hiszen mind a radikálisoknak és mai kijevi talmi hatalomnak egy gazdája van…

Belügyminisztériumi adatok szerint csupán Kijevben és az ukrán főváros környékén az illegális fegyveres alakulatok létszáma elérte a tízezret. A katonai raktárakban felhalmozott fegyverek elárasztották a feketepiacot, mindenki, aki igényt tart erre, megengedheti magának a fegyvert. – Politikusok, üzletemberek, az alvilág urai személyes ‘hadsereget’ tartanak fenn. Azonkívül zsoldosok csoportokba tömörülnek és szolgáltatásaikat kínálják a ‘piszkos munkára’…”

Jaros a ‘Jobb Szektor’ vezetője emberei védelmében – Fotó RIA Novosztyi


Kijevi “talmi hatalom” – kontra radikálisok: ki a gyenge láncszem?

“A radikalizmus elleni harcra vonatkozó hangzatos nyilatkozatok ideje lejárt. Valóban a legjobb ideje lefegyverezni a banditákat” – ilyen felhívással fordult Kijevhez az orosz külügyi tárca.
Moszkva rámutat; hogy a ‘Jobb Szektor’ mozgalom fegyveresei extrémista cselekedetekre készülnek, (magyarán terrorista rémtettekre – a szerk.) és hogy Ukrajnában növekszik a fegyveres alakulatok száma. Vajon képes-e a kijevi talmi hatalom rendre utasítani ezeket a “hadakat”, vagy pedig az országban mindenki mindenki ellen fog harcolni?
“Arszen Avakov belügyminiszter és a Legfelsőbb Tanács, a banditák lefegyverzésére vonatkozó követelései valóban csak szemfényvesztésnek tűnnek. A minapi lövöldözést követően, amikor a Jobboldali Szektor egyik aktivistája Kijev központjában tüzet nyitott, semmilyen radikális intézkedést nem foganatosítottak. Az Avakovnak alárendelt egységek egyszerűen kilakoltatták a ‘Jobb Szektor’ fegyvereseit a Dnipro szállodából és fegyverükkel együtt vidéki rezidenciára helyezték át őket. – Az efféle szívélyesség csak természetes, hiszen mind a radikálisoknak és mai kijevi talmi hatalomnak egy gazdája van” – jegyzi meg Szergej Pantyelejev politológus.
Nyilvánvaló, hogy a mostani fegyveres szervezetek az amerikaiak és az Ukrán Biztonsági Szolgálat közvetlen részvételével jöttek létre. Ez a kapcsolat korábban is működött. Azonban most Washingtonból és az Európai Unióból jelzések jönnek arra vonatkozólag, hogy ez így nem mehet tovább – pozitív imázst kell kialakítani, a fegyveres struktúrák pedig akadályozzák ezt.
“Ugyanakkor a ‘Jobb Szektor’ nem az egyetlen ilyen fegyveres alakulat. Belügyminisztériumi adatok szerint csupán Kijevben és az ukrán főváros környékén az illegális fegyveres alakulatok létszáma elérte a tízezret. A katonai raktárakban felhalmozott fegyverek elárasztották a feketepiacot, mindenki, aki igényt tart erre, megengedheti magának a fegyvert.
Politikusok, üzletemberek, az alvilág urai személyes „hadsereget” tartanak fenn. Azonkívül zsoldosok csoportokba tömörülnek és szolgáltatásaikat kínálják „piszkos munkára”. Kijev kénytelen lesz rendet teremteni ezen a téren. Csakhogy a siker egyáltalán nem biztosított” – véli Iván Konovalov.
Az ukrán vezetőségnek nem marad más, mint megpróbálni rendet teremteni és lefegyverezni a különféle csoportokat, mert ez az Európai Unió és az Egyesült Államok egyik fő követelménye. Amíg erre nem kerül sor, semmiféle hitelnyújtásról szó sem lehet, márpedig kb. 18 milliárd dollárról van szó. Feltételezhető, hogy Kijev nyomást gyakorol a Majdan fegyvereseire lefegyverzésük érdekében. Más kérdés, hogy Kijevnek ehhez finoman fogalmazva nincs sem reális hatalma és ereje.
Oroszország Hangja – Igor Szileckij



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése