2014. április 1., kedd

Hazudni csak pontosan szépen… – Ahogy az MNB!


MNB statisztika sic

“Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam.” (Churchill)

“Havi 47 ezret tud megspórolni egy átlagos magyar család” – az MNB statisztikája szerint.

“A vállalati szektor és a lakosság növelte megtakarításait a múlt év negyedik negyedévében. A nem pénzügyi vállalatok 191, a háztartások 548 milliárd forinttal kevesebbet költöttek bevételeiknél, ami a negyedéves bruttó hazai termék 2,4, illetve 6,9 százalékának felel meg – ez derül ki a pénzügyi számláknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn megjelent legfrissebb adataiból.

A háztartások megtakarításai

A háztartások negyedik negyedévi megtakarításai szinte fillérre megegyeznek az egy évvel korábbi (549 milliárd) összeggel. A tavalyi egész éves megtakarításuk 1525 milliárd forint, csak 68 milliárddal több az előző évinél, így a GDP arányában változatlanul 5,2 százalékos.
A háztartások 548 milliárd forinttal kevesebbet költöttek bevételeiknél, Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 3,9 millió háztartást tartanak számon. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos háztartásban 140 500 forintot spóroltak meg a negyedik negyedévben, ami havi 46 800 forintot jelent.

A vállalatok megtakarításai

A vállalatok hetedik negyedéve több bevételre tesznek szert a kiadásaiknál, bár a megtakarítások tavalyi negyedik negyedévi összege az időszak alatt a legkisebb, különösen az előző negyedévi 350 milliárdhoz képest, ami az akkori GDP 4,7 százaléka volt.
A vállalatok tavalyi egész évi megtakarításai 1052 milliárd forintra rúgtak, a GDP 3,6 százalékának megfelelő összeget értek el, az egy évvel korábbi 733 milliárddal – a GDP 2,6 százaléka – szemben.

80 százalék alatt az államadósság

A pénzügyi számlák módszertanával számolva az MNB 707 milliárd forintos államháztartási hiányt állapított meg a tavalyi évre, ami a GDP 2,4 százaléka.
Az államháztartás névértéken számolt bruttó adóssága 23 069 milliárd forint, a GDP 79,2 százaléka volt a múlt év végén, 0,6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A nettó adósság 18 396 milliárd forint volt 2013 végén, GDP arányosan 63,2 százalék, az egy évvel korábbi 61,2 százalékkal szemben.” – áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Persze ezt nem hiszi senki

Ekkorát hazudni, ehhez már pofa kell. Bizony ebben igaza volt az alkoholista Churchillnek; “Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam”.
Úgyhogy az Magyar Nemzeti Bank fehérgallérosai talán elhiszik a saját firkálmányukat, – de rajtuk kívül senki.
Egy lapra, egy statisztikába belegyömöszölni a kiemelt beruházások és a magyarnak nevezett, de külföldi tulajdonú multicégek adatait, – az átlagos magyar kis és középvállalkozásokkal, – meglehetősen nagy csúsztatás, – sőt hazugság!
De egy lapra hozni, egy statisztikába kényszeríteni, – a milliárdosok, százmilliomos burzsujok jövedelmét, az egyre szegényebbé váló nép jövedelmével, – statisztikai törvények ide, statisztikai törvények oda, – egy hallatlan disznóság.
Az alacsony bérekből tengődő, de a fizethetetlen magas számlákat, s a szintén fizethetetlen kamatú devizahiteleket nyögő átlagos magyar többséget így megalázni, – hogy havi 47 ezret tud megspórolni, – csak azért mert a statisztikai adatok figyelembe veszik a nagyburzsoázia jövedelmét is, – példátlan nagy hazugság.
Ha a burzsuj havi 1 millát spórol, te pedig kedves olvasó nagy kínnal keservvel talán 5 ezret, – az átlagban havi 502.500. forint lesz. – Hát így higgy az ő statisztikájuknak!
A bankár disznó
Források: MNB sajtóközlemény pdfMNB.hu (statisztikai adatok)Privátbankár.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése