2014. április 5., szombat

Donyeck referendumot tart az Oroszországhoz csatlakozásról


Több ezer ember vonult fel Donyeckben, Kelet-Ukrajna iparvidékének fővárosában, hogy a város vezetése írjon ki a krímihez hasonló referendumot. A tüntetők követelték, hogy a nép referendum által dönthessen az Ukrajnából kiszakadásról és az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásról. Rengeteg tüntetőnél volt orosz zászló, ezeknek egy részére Donyeck Köztársaság volt írva.
A tüntetők követelték, hogy április 18-ára írjanak ki referendumot mindenhol az orosz többségű területeken, ellenkező esetben egész Ukrajnát érintő sztrájkot helyeztek kilátásba. A referendumért szervezett tüntetéseket összehangoló Keleti Front patrióta mozgalom tárgyalásokat folytatott a szakszervezetekkel, így abban az esetben, ha nem írnak ki referendumot, Ukrajna gazdasága gyakorlatilag egyik napról a másikra megbénulhat.
A Keleti Front azt is bejelentette, ők nem hajlandóak a kijevi kormány döntései miatt többet fizetni a gázért, mert Kelet-Ukrajna orosz lakossága Oroszországhoz tartozik.
Donyeckben állandósultak a tüntetések: tegnap több ezer ember vonult a német nagykövetség elé, hogy tiltakozzon az Ukrajna belügyeibe történő német beavatkozás ellen. A tüntetők követelték a kijevi kormány által kinevezett kormányzó lemondását is.

http://www.hidfo.net/2014/04/05/donyeck-referendumot-tart-az-oroszorszaghoz-csatlakozasrol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése